Is Kurkuma Geschikt Voor Artrose en Reuma Behandeling?

Heb jij regelmatig last van pijnlijke gewrichten, reuma of artrose?  Dan ben je helaas niet alleen. Ongeveer 2,3 miljoen personen in Nederland en Vlaanderen hebben last van artrose of reuma. De meest voorkomende vormen zijn reumatoïde artritis en reumatoïde artrose. Een gekende keukenspecerij, kurkuma, kan hierbij helpen, al dien je wel te begrijpen welke type kurkuma positief kan zijn bij artrose behandeling of reuma.

Verder blijkt dat vrouwen meer hinder ondervinden dan mannen. Dit in een verhouding van 3 op 1. Reuma is eigenlijk een verzamelnaam. Er zijn heel veel soorten reuma, wel 150 verschillende. En deze kunnen voorkomen in ieder gewricht.

Wat is het verschil tussen artritis en artrose ?

Bij de reumatoïde artritis zit het probleem in de slijmvliezen en gewrichtskapsels, die ontstoken zijn. Het doet pijn, ziet er rood en gezwollen uit, voelt stijf aan het je merkt het verlies van de functie van het gewricht.

Bij artrose zit het probleem niet in de “zachte delen” van de gewrichten, maar in het kraakbeen. De ontsteking vreet zich zo diep in het kraakbeen in, dat het onderliggende botweefsel kapot gaat, daarvandaan komen de vergroeiingen. Het is dus een auto-immuun ziekte, met andere woorden, een ziekte die zich tegen het eigen systeem keert. Oftewel ontstekingen.

Wat veroorzaakt reuma?

Dit is heel verschillend, Reuma kan veroorzaakt worden door een virus, bacterie of schimmel. Het heet dan “infectieve artritis” . In bijzondere gevallen kan reuma ook veroorzaakt worden door Psoriasis. Ook kan de oorzaak liggen in verkeerde voeding, of te veel zuren in de voeding.

Overbelasting kan ook een oorzaak zijn. Verwonding of langdurige inspanning kan artrose veroorzaken, bijvoorbeeld veroorzaakt door overgewicht. De oorzaak van artrose kan ook gezocht worden in een slechte aanmaak van kalk in de botten. Jouw lichaam probeert dan snel de schade te herstellen, waardoor “knobbels” gevormd kunnen worden. En na verloop van tijd worden de gewrichten dan minder soepel. Verder is het voor de moderne medische wetenschap nog steeds niet geheel duidelijk wat reuma kan veroorzaken.

Reuma en kurkuma.

Mijn moeder had helaas redelijk veel last van reuma. Haar dokter raadde haar vroeger al aan om ”regelmatig kurkuma te gebruiken, omdat dit je lichaam en darmen schoon houdt..”.. En dat heeft mijn moeder ook gedaan. In die tijd werd dit in de gangbare medische wandelgangen nog vaak omschreven als ‘onzin’.  … Kurkuma tegen reuma, nee,.. daar is iets veel beters voor, antibiotica bijvoorbeeld…” zeiden de meesten huisartsen. Mijn moeder heeft niet geluisterd. (ik heb mijn eigenzinnigheid dus toch van ergens blijkbaar).

Ondertussen is die opvatting gelukkig veranderd. Kurkuma staat allang in het wetenschappelijke licht vanwege zijn goede ontstekingsremmende werking. En niet “zomaar’ ontsteking remmend, het remt ontstekingen op heel verschillende manieren en wegen. Het heeft een veel breder spectrum als antibiotica, en bij kurkuma zijn er geen bijwerkingen. Het werkt op de 1e dag nog even goed als op de 1000ste dag.

Uit een studie, door een proef bij reuma-patiënten is gebleken dat regelmatig gebruik van kurkuma een goede verbetering gaf  in de stijfheid in de gewrichten (’s morgens) . Ook was er een duidelijke afname van de zwellingen te zien en de loopafstand werd weer groter. Ditzelfde onderzoek is na 6 jaren nog eens herhaald en de effecten waren overduidelijk. Een zeer duidelijk aantoonbaar ontstekingsremmend effect bij post operatieve patiënten. Het effect werd vergeleken met het effect van NSAID’s (fenylbutazon) en een placebo.

Hoe werkt curcumine bij reuma ?

De kurkuma pakt eigenlijk meerdere processen, die actief zijn bij de ontstekingen, tegelijk aan. Bovendien is kurkuma ook een sterkt anti-oxidant. Alleen daarom is het gebruik van kurkuma al de moeite waard. Hoe zit dit dan? Er zijn namelijk een paar enzymen die deze ontstekingsreacties veroorzaken. Die heten onder andere COX-2 , i NOS en LOX. Kurkuma remt deze enzymen af. En het remt ook de activiteit van T-lymfocyten en macrofagen.

Als je dus de verschillende processen naast elkaar legt en de eigenschappen van kurkuma bekijkt, is het dus logisch dat een regelmatig gebruik van kurkuma de reumatische pijn, de zwelling en de vervorming van de gewrichten verminderd.

De ontstekingsremmende werking van Curcumine is in vitro (dat is: in een schaaltje met losse cellen of stukjes weefsel) uitvoerig bestudeerd. Intussen is door dit soort onderzoek bekend dat Curcumine er bij ontstoken cellen voor zorgt dat er geen nieuwe ontstekings-versterkende stoffen meer geproduceerd worden . Zo wordt de ontsteking niet verder ‘gecommuniceerd’ naar andere cellen, en kan het negatieve proces stoppen. Ook remt Curcumine de aanmaak van de ontstekingsenzymen COX-2 en 5-LOX op verschillende manieren. In ontstoken kraakbeencellen wordt bovendien de productie van MMPs (kraakbeen-degenererende enzymen) verlaagd, waardoor kraakbeen afbraak direct verminderd wordt.

Een centraal mechanisme waardoor Curcumine veel van deze effecten bewerkstelligt, is het verlagen van de activiteit van de transcriptiefactor ‘NF-κB’. Normaal gesproken wordt deze transcriptiefactor geactiveerd door stress, zoals ontstekingsfactoren (bijvoorbeeld TNF-α en IL-1β), extreme mechanische stress, of de aanwezigheid van afbraakproducten van kraakbeen. Curcumine kan door de invloed op NF-κB-activiteit [2] het produceren van de ontstekingsfactoren TNF-α en IL-1β  tegengaan, en ook de afbraak van kraakbeen door MMPs verminderen. Daarnaast wordt ook in ontstoken gewrichtsslijmvliezen door Curcumine de productie van o.a. COX-2 in de cellen verlaagd, en wordt het aantal slijmvliescellen op een gecontroleerde manier verminderd. Zo kan Curcumine dus ingrijpen in het degeneratieve ontstekingsproces van gewrichtsaandoeningen zoals reumatoïde artritis en artrose.

Verschillende soorten kurkuma en curcumine ?

Niet alle kurkuma is geschikt om te gebruiken. In de winkels ligt vaak de smaakmakende kurkuma, maar niet de ontsteking remmende. Online zijn er ook talloze verschillende vormen van kurkuma te koop. Belangrijk om weten is dat de enige variant die deze werkzame eigenschappen heeft,“kurkuma longa” of “curcumine longa“ heet. Dit is de enige van de 70 verschillende soorten die werkt. Verder zie je ook soms “Canadese geelwortel” liggen bij verschillende drogisterijen. Dit is geen kurkuma. Het heeft er zelfs niet naast gegroeid, maar is een Canadese gele wortel. Waarvoor dit goed is weet ik niet.

Een waarschuwing is dus wel op zijn plaats. Veel van deze supplementen hebben niet of nauwelijks een daadwerkelijk effect op je gezondheid. En soms bevatten deze supplementen toevoegingen die ronduit schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn.

Wat is Curcumine?

Je hebt misschien wel een potje Koenjit of Kurkuma in het keukenkastje staan. Deze specerij geeft die typische geur, kleur en smaak aan Indiase, Indonesische en andere Oosterse gerechten.

Curcumine wordt gewonnen uit de wortel van de Kurkuma longa-plant, die we ook kennen onder de naam ‘geelwortel’. In veel Aziatische landen wordt Kurkuma al eeuwenlang toegepast in de traditionele volksgeneeskunde.

Slechts 2 tot 8 procent van de geelwortel bestaat uit curcumine. Dit is een verzamelnaam voor 100 verschillende Curcuminoïden met een gunstig effect op je gezondheid. Je zou dus kilo’s en kilo’s geelwortel of kurkuma poeder moeten consumeren om enige verbetering gewaar te worden. Want…

Waarom wordt Curcumine zo slecht opgenomen?

Bij een goede werking van Curcumine op uw gezondheid in het algemeen, en op gewrichtsontstekingen in het bijzonder, draait alles om de opname.  En hiermee is het met de meeste supplmenten slecht gesteld.

De Curcumine-moleculen hebben een dusdanige structuur, dat ze heel moeilijk de darmwand kunnen passeren. Meer dan 90% komt normaal gesproken niet in de bloedbaan terecht. Het overgrote deel van de opgenomen Curcumine wordt door de lever omgezet in metabolieten en vervolgens wordt het uitgescheiden.

Nu vraag je jezelf misschien af, waarom de inwoners van India wél een gezondheidseffect ondervinden van Curcumine. Dit heeft te maken met de manier van koken. In Aziatische landen mengt men Curcumine met hete boter of olie. Daardoor wordt de Curcumine omhuld met een flinterdun vetlaagje. En in deze vorm kunnen de actieve bestanddelen veel gemakkelijker door de darmwand dringen en de bloedbaan bereiken. En de Indische keuken gebruikt veel zwarte peper, waarvan ondertussen is aangetoond dat deze peper er voor zorgt dat de curcumine hierdoor zo’n 3000% beter opgenomen wordt in je bloedbaan.

Hoe kan de opname van Curcumine verbeterd worden?

Het probleem met de opname van Curcumine treedt dus vooral op in het eerste opnamestadium. Eenmaal in de bloedbaan kan het goed worden opgenomen door een groot aantal weefsels van je lichaam. Bijvoorbeeld door die van uw gewrichten. Het kan zelfs zonder problemen de moeilijke bloed-hersenbarrière passeren. Wel wordt Curcumine altijd vrij snel weer door het lichaam uitgescheiden: eenmaal opgenomen curcumine blijft slechts enkele uren in het bloed aantoonbaar aanwezig (de normale halfwaardetijd is iets langer dan 2,5 uur).

Daarom is het niet aan te bevelen om slechts eenmaal daags Curcumine in te nemen: beter is dan om de inname over de dag te verspreiden, zodat er steeds een hoeveelheid in het lichaam aanwezig is.

Een aantal fabrikanten brengen een gepatenteerde curcumine op de markt. Verreweg de meest Curcumine-supplementen bevatten een gepatenteerde vorm met een ultra laag percentage curcuminoïden. Dit kun je soms ook zien aan de minder felle gele kleur van de producten. Bovendien zijn deze curcuminoïden vaak gebonden, zodat ze niet door uw lichaam opgenomen kunnen worden.

Aan gepatenteerde curcumines zijn eveneens vaak diverse chemische bestanddelen toegevoegd om de opneembaarheid te verhogen. Het gaat bijvoorbeeld om Cyclodextrine (een suikervorm) en Polysorbaat. Vooral dit laatste bestanddeel is niet onomstreden. Het is een ‘rood’ E-nummer (433), een emulgator, die bij langdurig gebruik de darmen kan irriteren.

In een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift Nature werd door de auteurs het veelvuldige en langdurige gebruik van emulgatoren in de voeding zelfs gerelateerd aan allerlei Westerse aandoeningen, zoals het metabool syndroom en darmontstekingen. Hoewel de EFSA het algemene gebruik van Polysorbaat in voedingsmiddelen én supplementen dus niet afkeurt (er is immers een E-nummer toegekend, en de stof wordt op grote schaal in allerlei producten verwerkt), is het wel goed om te weten dat het hier een chemische toevoeging betreft die niet helemaal onomstreden is.

Je kunt gemakkelijk zelf op de verpakking controleren of uw product Polysorbaat bevat. Soms wordt Polysorbaat ook omschreven als ‘micellen‘ of ‘(vet)bolletjes’, om het minder chemisch te doen lijken. Dit is echter precies hetzelfde!

 Curcumine C3 Complex

Slechts een handjevol kurkuma supplementen maakt gebruik van het superkritisch extractie concentraat C3 complex (95%). Dit is immers één van de duurste vormen. Maar met een percentage van 95% Curcuminoïden is dit wel de meest effectieve vorm. Curcumine C3 Complex(95%) geeft dus het hoogste gezondheidsrendement.

Ook bevat het geen chemische toevoegingen: alleen de natuurlijke olie uit de geelwortel wordt gebruikt om de opneembaarheid te vergroten. Curcumine C3 Complex(95%) is dan ook niet voor niets een belangrijk bestanddeel van een gezonde gewrichtenkuur. De curcuminoïden worden goed in de bloedbaan opgenomen. Dit gaat dus om vrije, beschikbare curcumine. Ook zorgen de oliën uit de geelwortel ervoor dat de eenmaal opgenomen curcumine enkele uren langer door het lichaam kan worden vastgehouden (halfwaardetijd van bijna 5 uur). Dat is dus twee keer winst!

Daardoor heeft Curcumine C3 Complex(95%) een zeer grote én veilige werkzaamheid op het bestrijden van gewrichtsontstekingen.

Verder moet je er wel rekening mee houden dat, als je met kurkuma begint, een flinke dikke darmreiniging plaats kan vinden . Met andere woorden, de eerste 2 dagen kan er een veelvuldig w.c. bezoek voorkomen, sla flink wat w.c. papier in.

Voor mijn moeder kan ik zeggen, dat ze er erg blij mee is om deze kennis te hebben opgedaan. Zonder “mijn gezonde eetgewoonte” aan te leren en met alleen maar de “gangbare” medische wetenschap, had het er voor haar heel anders uitgezien . De Ayurveda is ca 5000 jaren oud, daar ligt onschatbare kennis.

Een ayurvedisch commentaar op reuma, een letterlijk citaat uit de Ayurveda van Dr. Vasant Lad zegt: “De behandeling voor elk soort artritis is uniek, zoals wij zo zullen zien. Maar het is voor alle gevallen (5000 jaren oude kennis) belangrijk om te weten dat artritis in de dikke darm begint . Het doel van een Ayurvedische behandeling is dus om de ‘ama’ uit de gewrichten en botweefsels te halen en weer terug te brengen naar de dikke darm, om het vervolgens te verwijderen. Daarom is het , om artritis te verlichten, belangrijk om de dikke darm schoon te houden. ..” etc.

Ik ga hier niet het hele boek citeren, maar in de Ayurveda is dus al 5000 jaren duidelijk dat vele soorten van reuma een spijsverteringsprobleem kunnen zijn. En, behandelbaar met kurkuma, zonder levenslange medicatie.

Mijn moeder heeft het zelf meegemaakt. Ondanks haar gevleugelde 82 jaar, een heup prothese (nu 14 jaar geleden) en chronische reuma, ‘huppelt’ zij nog steeds vrolijk rond met mijn vader, gaat geregeld uit eten, maakt jaarlijks verschillende reizen, doet gewoon haar boodschappen in de supermarkt, en dit alles… zonder stok!

Mocht je dus op een natuurlijke manier je artrose of reuma en algemeen welbehagen willen verbeteren, probeer dan eens een TURBO Kurkuma™.

TURBO Kurkuma™  is gemaakt met het organische curcumine C3(95%) superkritisch extractie concentraat uit de curcumine longa, aangevuld met Bioperine™, zodat de curcumine nog beter opgenomen wordt in de bloedbaan.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 Potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo geelwortel.

TURBO Kurkuma™  is klinisch getest op haar zuiverheid en werking.

Het helpt bij de ondersteuning van je gewrichten, gaat ontstekingen en zwellingen tegen, houdt je bloedsuikerspiegels (diabetes 2) gezond, helpt voor gezonde cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een pijnloos, actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid, stofwisseling en gewrichten betekent…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICO™

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidsvoordelen aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?!
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma krachtiger is dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… zonder de bijwerkingen.  Echter,…, je zal deze voordelen enkel merken wanneer jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas…ervaren de meeste kurkuma gebruikers niets van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het niet … De supplementen werken niet op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…
Lees dus aandachtig dit artikel vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel