De Gezondheidsvoordelen Van Bieten (En Hoe Ze Het Allerlekkerst Zijn!)

Bietjes zijn ondergronds groeiende knollen die zowel gekookt als rauw zeer lekker kunnen zijn. Bietjes zijn heel gezond. Het bietje doet het zeer goed in een rauwkost of salade. Rauwe groenten zijn doorgaans veel gezonder dan gekookte groenten. Van bietjes kun je ook de bladeren eten. Deze worden snijbietjes genoemd. De bladeren zijn eten als een salade. Je kunt ze ook prima gebruiken om te blenderen en er een groentesap van maken.

Bietenvariaties

De biet is een knolgewas. Behalve snijbietjes en de bietenknol kun je ook ontkiemde bietzaadjes eten. Deze worden veel gebruikt als garnering; ze zien er leuk rood uit. Het is gewoon een lekkere en gezonde groente. Een serveertip is om een in blokjes gesneden bietje samen met rijst te koken. Je krijgt dan roze rijst. Voor kinderen maakt het dat extra bijzonder om rijst te eten.

Rode biet tegen hoge bloeddruk

Bietjes zijn bekend om een aantal medicinale toepassingen. Sinds de Middeleeuwen worden bietjes vooral voorgeschreven bij ziektes die te maken hebben met het bloed en ziektes die te maken hebben met de ingewanden en spijsvertering.

In een Amerikaans tijdschrift van de American Heart Association is een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat rode bietjes goed helpen tegen hypertensie of te hoge bloeddruk. Het drinken van een halve liter bietensap hielp goed tegen hoge bloeddruk en de effecten bleven 24 uur na het drinken meetbaar.

Je kunt zelf bietensap maken met behulp van een blender en in de biologische winkel is een fles bietensap te koop.

Vitaminen in rode bietjes

Bieten zijn een uitstekende bron van vitaminen. Het meeste zit foliumzuur, ook wel bekend onder de naam vitamine B11, in het bietje. 100 Gram bieten geven maar liefst 27% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan foliumzuur.

Vitamine C is in het bietje vertegenwoordigd met 8% van de ADH. Pyridoxine of vitamine B6 is goed voor 5% van de ADH. Voor riboflavine of B2 geldt dat er 4% van de ADH in het bietje zit. Van pantotheenzuur(vitamine B5) zit er 3% van de ADH in.

Mineralen in bietjes

In rode bietjes huizen een aantal gezonde mineralen. Er zit 14% vam de ADH mangaan in een ons bieten. Voor ijzer geldt dat er 10% van de ADH in het bietje zit.

Koper heeft een percentage van 8% van de ADH. Kalium is een mineraal dat met 7% van de ADH in rode bieten zit. Magnesium zit in bietjes en een onsje levert 6% van de ADH op. Voor natrium geldt dat er 5 % van de ADH in bieten zit. Als laatste zit er zink in; 3% van de ADH.

Fytonutriënten in bietjes

Er zijn veel meer fytonutriénten dan vitaminen en mineralen; het aantal loopt in de duizenden en er worden er elke week nieuwe bij gevonden. Deze fytonutriënten zijn in sommige gevallen qua geneeskracht sterker dan vitaminen en mineralen.

In bietjes zitten vooral betalaïnen. Met name betanine and vulgaxanthine zijn zeer gezonde betalaïnen. Deze stoffen ondersteunen ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam, bestrijden vrije radicalen en helpen het lichaam om te ontgiften.

Hierdoor helpen ze ziekten in het algemeen te voorkomen. Betalaïnen worden door het koken verwijderd uit de groente. Hoe langer je ze kookt, hoe minder ervan in zit. Er zit een optimale hoeveelheid in als ze rauw zijn. Na een uur koken zijn vrijwel alle betalaïnen verdwenen.

Bietjes tegen kanker

In wetenschappelijk onderzoek is betanine getest op kankercellen. Betanine dat aan een tumor wordt toegevoegd zorgt ervoor dat de tumor minder snel groeit. Betanine is getest op tumors in de zenuwbaan, prostaat, borst, teelballen, darmen, longen en maag. Op zich is dit geen bewijs dat bietjes tegen kanker werkt maar het is wel een aansporing voor wetenschappers om er verder onderzoek naar te gaan doen.

Bietjes zijn goed voor het bloed

Bietjes zijn goed voor alles wat met het bloed te maken heeft. Atherosclerose of aderverkalking wordt voorkomen met het eten van bietjes. Dat komt omdat de homocysteineniveaus in het bloed door bietjes gereguleerd worden.

Choline, een aminozuur speelt een sleutelrol in het neutraliseren van ongewenste homocysteine. Betaïne is een variatie van choline; het is choline waaraan 3 soorten methylgroepen is gehecht. Daarnaast is betaïne goed als anti-inflammatoir middel. Het voorkomt ontstekingen in allerlei lichaamsdelen. Dat is één van de oorzaken dat het de kans op aderverkalking verkleint.

Oud worden met bietjes

In Rusland wordt veel borscht, de traditionele Russische bietensoep gegeten. Er zijn streken in Rusland waar relatief veel mensen zijn die ouder worden dan 100 jaar. Sommige wetenschappers opperen dat de ruime consumptie van bietjes verantwoordelijk is voor de hoge leeftijd. Hiertoe zijn drie redenen aan te voeren;

  • Bietjes bevorderen de fase twee van de detox doordat gifstoffen omgevormd worden tot in water oplosbare stoffen die snel uit het lichaam afgevoerd kunnen worden.
  • Bietjes zorgen voor voor bescherming van het hart,
  • Bietjes voorkomen kanker.

Vezels in bietjes

Zoals in veel natuurlijk voedsel zitten er vezels in bietjes. Deze zijn heel gezond want ze zorgen ervoor dat alle voedingsstoffen het eten beter kan worden opgenomen. Vezels zijn onder te verdelen in meerdere soorten. Vezels uit wortels en knolgewassen zoals bietjes zijn extra bijzonder omdat ze darmkanker kunnen voorkomen.

Bietensoep

Van bietjes kun je een heerlijke soep maken. Bietensoep kun je mengen met een twee wortels om het geheel iets zoeter te maken en een aardappel voor de stevigheid. Eerst kook je de bieten, wortels en de aardappel ongeveer 25-30 minuten. Ze moeten lekker gaar zijn.

Je fruit in de koekenpan een uitje met knoflook. Deze doe je erbij vlak voordat je gaat blenderen. Na het blenderen van alle groenten kun je de soep opdienen. Het is lekker om er room bij te serveren. Deze soep smaakt heerlijk in combinatie met biologisch bruin brood.

Bietensap

Bietensap kun je kopen in een fles maar het is ook mogelijk om zelf bietensap te maken. De recepten zijn eenvoudig uit te voeren. Neem een appel, een wortel en een bietje. Stop het in een blender en druk op de aanknop. Na enkele tientallen seconden heb je een supergezonde bietensmoothie.

Om er wat extra smaak aan toe te voegen kun je een stukje verse gember mee blenderen. Een ander recept is om komkommer, wortel en bietjes tot een smoothie te blenderen. Eventueel kun je er wat rozemarijn of dille aan toevoegen.

Eettips koude bietjes

Schaaf bietjes eens in plakjes met een kaasschaaf. Zo krijg je rauwe bietencarpaccio. Bietjes kun je uitstekend in een salade verwerken. Rauw zit er enigszins een grondsmaak aan. Wanneer je ze kookt verdwijnt dat.

Voor de variatie kun je groenten roosteren en vervolgens tot een salade verwerken. Rooster wortels, bietjes, paprika en courgette en maak een dressing van mosterd en rode pepers. Voeg alles bijeen en je hebt een heerlijke bietensalade.

Eettips warme bietjes

Bietjes zijn ook gewoon lekker als hoofdgroente samen met aardappels. Je kunt klein gesneden stukjes biet ook roerbakken om een groentemix te maken voor bij de rijst.

Groenten waarmee je deze groentemix kunt vullen zijn: prei, wortel, ui, witte kool en knoflook. Als je bijna klaar bent met wokken kun je er een handje boerenkool en taugé doorheen doen. Natuurlijk zijn er genoeg andere groente om mee te variëren. Combineer en maak je je eigen unieke groentemix.

Bieten zitten uiteraard ook in de Organico TURBO Green Juice!

Mocht je niet altijd tijd hebben om zelf je bieten te persen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan echt eens een Organico TURBO Green Juiceâ„¢.

Mocht je niet altijd tijd hebben om zelf je bieten te persen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan echt eens een Organico TURBO Green Juiceâ„¢.

Organico Turbo Green juice™ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals tarwegras, spirulina, citroen, munt, groene thee etc.  En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer maakt dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat ervaren met je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en algemeen welzijn betekent…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
Organico TURBO Green Juice

P.S. Geen juicer? Geen probleem!
Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!

Deel desgewenst dit artikel