Is Kurkuma Echt Gezond Voor Je?

Kurkuma is een bekende specerij die veel wordt gebruikt in de oosterse keuken. Vooral in India is kurkuma een populaire smaak- en kleurstof. Van kurkuma wordt ook gezegd dat het heel gezond is. De specerij zou zelf over geneeskrachtige eigenschappen beschikken. Hoog tijd om eens te kijken wat kurkuma heeft te bieden in onze keuken, en wat het kan bijdragen aan onze gezondheid.

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een specerij die wordt gemaakt van kurcuma longa. Dit is een plant uit Zuid-Oost Azië die vooral in India wordt verbouwd. Andere namen voor kurkuma zijn Indiase geelwortel, koenir en koenjit.

Curcuma longa is familie van de gemberplant. En net als bij gember wordt kurkuma gemaakt van de wortel.

Als specerij is kurkuma vooral bekend in poedervorm. Om kurkumapoeder te maken worden de wortels van de kurkumaplant gestoomd, geschild en daarna vermalen.

Het gebruik van kurkuma

De smaak van kurkuma laat zich het beste omschrijven als mild, prikkelend en licht bitter. Het proeft een beetje als peper en mosterd, maar dan veel zachter. Kurkuma heeft ook wat weg van familielid gember.

Kurkumapoeder wordt gebruikt als specerij, maar de smaak is zo zacht en subtiel dat het niet snel overheerst. Kurkuma is bovendien een hele goede smaakversterker.

Sommige Aziatische gerechten worden gekleurd met kurkuma. Denk aan Indiase curry. Dat gerecht dankt haar kenmerkende geel-bruine kleur aan kurkuma. Ook de kerriepoeders die we hier in de supermarkt vinden zijn met kurkuma gekleurd.

Er zijn overigens meer voedingsmiddelen waar kurkuma in zit. Piccalilly bijvoorbeeld. En sommige soorten kaas en Engelse mosterd.

Indien kurkuma als kleurstof aan voedingsmiddelen is toegevoegd, dan staat dat op de verpakking vermeld met code E100.

Voedingswaarde

Kurkuma wordt slechts in kleine hoeveelheden gebruikt. Een of enkele theelepeltjes zijn al voldoende om een gerecht op smaak te brengen.

Omdat je er zo weinig van nodig hebt, is de voedingswaarde van kurkuma verwaarloosbaar.

Wat ik wel belangrijk vind om te vermelden is dat kurkuma de belangrijke vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E en K bevat. En in kurkuma zitten waardevolle mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, kalium en zink.

Deze vitamines en mineralen maken kurkuma tot een hele gezonde specerij. Maar dat is nog niet alles. Er zitten namelijk ook stofjes in die kurkuma bijzonder heilzaam maken.

De heilzame werking van kurkuma

De heilzame stofjes in kurkuma heten curcuminoïden. De belangrijkste curcuminoïde is curcumine.

In Azië, en dan vooral in India, is allang bekend dat deze stofjes gezonde eigenschappen hebben. Kurkuma wordt daar al duizenden jaren gebruikt om het lichaam te zuiveren en bij het behandelen van uiteenlopende gezondheidsproblemen zoals eczeem, candida, reumatoïde artritis, atherosclerose en gebitsproblemen.

Wat ze in Azië al heel lang weten heeft de wetenschap inmiddels onderzocht. De resultaten van die onderzoeken zijn erg indrukwekkend.

Laten we een paar van die wetenschappelijk onderzochte gezondheidsvoordelen van curcumine eens nader bekijken.

Kurkuma is een bekende specerij die veel wordt gebruikt in de oosterse keuken. Vooral in India is kurkuma een populaire smaak- en kleurstof.

Van kurkuma wordt ook gezegd dat het heel gezond is. De specerij zou zelf over geneeskrachtige eigenschappen beschikken.

Hoog tijd om eens te kijken wat kurkuma heeft te bieden in onze keuken, en wat het kan bijdragen aan onze gezondheid.

Sommige Aziatische gerechten worden gekleurd met kurkuma. Denk aan Indiase curry. Dat gerecht dankt haar kenmerkende geel-bruine kleur aan kurkuma. Ook de kerriepoeders die we hier in de supermarkt vinden zijn met kurkuma gekleurd.

Er zijn overigens meer voedingsmiddelen waar kurkuma in zit. Piccalilly bijvoorbeeld. En sommige soorten kaas en Engelse mosterd.

Indien kurkuma als kleurstof aan voedingsmiddelen is toegevoegd, dan staat dat op de verpakking vermeld met code E100.

 

Laten we een paar van die wetenschappelijk onderzochte gezondheidsvoordelen van curcumine eens nader bekijken.

1. Kurkuma is ontstekingsremmend

Uit diverse onderzoeken blijkt dat te veel bewerkt voedsel en suikers kleine chronische ontstekingen kunnen veroorzaken in ons lichaam. Zo klein dat ze onopgemerkt blijven, maar na een tijdje wel schaden aanrichten.

Studies tonen aan dat kurkuma ontstekingsremmend werkt en die kleine, chronische ontstekingen kan bestrijden.

Dit is misschien wel de belangrijkste eigenschap van kurkuma, want ontstekingen spelen een belangrijke rol in bijna alle chronische ziekten zoals auto-immuunziekten, hersenaandoeningen en zelfs kanker.

2. Kurkuma houdt hart- en vaatstelsel gezond

Kurkuma vermindert het risico op hart- vaatziekten. Dat is fantastisch want jaarlijks overlijden duizenden mensen aan de gevolgen van deze ziekten. Hartaanvallen en beroertes zijn zelfs doodsoorzaak nummer één.

Hart- en vaatziekten ontstaan onder andere door de eerder genoemde ontstekingen. Zoals je nu weet heeft kurkuma daar een heel gunstig effect op.

Maar de grootste bijdrage tegen hart- en vaatziekten levert kurkuma aan de bekleding van alle hart- en bloedvaten. Dit heet de endotheelfunctie.

Als de endotheelfunctie niet goed werkt, kan dat leiden tot een hoge bloeddruk, bloedstollingen en hartziekten.

Uit verschillende studies blijkt dat curcumine de endotheelfunctie kan verbeteren. Daarmee neemt het risico op hart- en vaatziekten af. Volgens één studie was curcumine zelfs effectiever dan het geneesmiddel Atorvastatine.

3. Curcumine is een sterk antioxidant

Sommige voedingsmiddelen zijn gevoelig voor oxidatie. Oxidatie bekent dat iets – voeding in dit geval – sterk reageert op zuurstof waardoor het snel bederft. Als voedingsmiddelen in het lichaam oxideren is dat niet goed voor onze gezondheid.

Antioxidanten gaan het oxidatieproces tegen en beschermen zo ons lichaam. Curcumine is een krachtige antioxidant omdat het de veroorzakers van oxidatie kan bestrijden.

Bovendien stimuleert curcumine de aanmaak van een lichaamseigen antioxidant zodat wij nog beter worden beschermd.

4. Curcumine beschermt tegen Alzheimer

Helaas is er nog geen goede behandeling voor Alzheimer. Maar er zijn wel factoren die het risico op deze ziekte verkleinen.

Ontsteking en oxidatieve schade spelen een rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. En curcumine heeft een gunstige effect op beide.

Maar er is nog een belangrijke oorzaak van Alzheimer. De ziekte wordt namelijk ook veroorzaakt door een giftig eiwit dat zich tussen de hersencellen nestelt en de hersenfunctie verstoort.

Studies tonen aan dat curcumine kan helpen bij het opruimen van dit eiwit.

5. Kurkuma als hulpmiddel voor diabetici

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Dit type diabetes ontstaat door overgewicht, als gevolg van verkeerd en te veel eten. Bij iemand met diabetes type 2 is het lichaam minder goed in staat om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Uit diverse onderzoeken bij zowel proefdieren als bij mensen blijkt dat curcumine kan helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

6. Kurkuma helpt voedsel beter te verteren

Ook de invloed van kurkuma op onze spijsvertering is onderzocht. Studies suggereren dat kurkuma helpt om voedsel beter te verteren omdat curcumine de vetverbranding en de werking van de galblaas stimuleert.

Ook zou de werkzame stof in kurkuma een bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van maagzweren.

Zo gebruik je kurkuma

Je kan kurkuma gebruiken als smaakmaker en smaakversterker in tal van groente- en vleesgerechten. Kurkuma is ook prima te mengen door groenten- en fruitsmoothies.

Wil je eerst ontdekken hoe kurkuma precies smaakt? Strooi dan een beetje kurkumapoeder (1 capsule) over een gekookt eitje. Om van de gezondheidsvoordelen te profiteren adviseer ik om 2 Organico curcumine capsules per dag te nemen.

Kurkuma is een specerij met een hele fijne, subtiele, peperige smaak. Bovendien kan kurkuma andere smaken in een gerecht versterken.

Maar deze specerij heeft veel meer te bieden. Kurkuma en meer bepaald de curcumine in de kurkuma, heeft allerlei bewezen gezondheidsvoordelen waar ik er nog maar een paar van heb uitgewerkt in dit artikel.

Probeer eens wat je van de kurkumasmaak vindt. Je zal zien dat het zich heel makkelijk laat mengen met heel veel verschillende gerechten.

Wat is het C3 Complex(95%) Superkritisch Extractie Concentraat?  

Het C3 Complex(95%) Superkritisch Extractie concentraat is een natuurlijke mix die uit de kurkuma-longa wordt geïsoleerd. Door het natuurlijke oogstproces en de extractie volgens ayurvedische wijze worden de 3 curcuminoïden in hun juiste verhouding bewaart en het zijn deze drie curcuminoïden (C3) die zorgen voor de helende geneeskrachttige werking:

  1. zuivere curcumine-longa
  2. bisdemethoxy curcumine
  3. demethoxy curcumine

In kwalitatieve kurkuma zit ongeveer 3 a 4 % van deze curcumine-stof . Het is dus deze curcumine die de geneeskrachtige werking aan kurkuma geeft. Bij het C3 Complex(95%) Superkritisch Extractie concentraat is deze curcumine eruit geëxtraheerd.

In één capsule Organico Turbo Kurkuma (C3 Complex(95%) Superkritisch Extractie concentraat) zit dus evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma. En daarom is het dus zulk een krachtig en helend concentraat, net zoals met de chocolade, heb je hier dus de pure cacao.

En om er voor te zorgen dat het zo goed mogelijk in je bloedbaan wordt omgenomen, is het aangelengd met Bioperine™, een zwarte peper, waarvan onderzoek heeft aangetoond dat dit voor een 3000% betere opname in het bloed zorgt.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met heel veel gezondheidsvoordelen. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%) superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen verbeteren, probeer dan eens een TURBO Kurkuma™.

TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%) superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo geelwortel.

TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking.

Het helpt bij de ondersteuning van je gewrichten, gaat ontstekingen en zwellingen tegen, houdt je bloedsuikerspiegels (diabetes 2) gezond, helpt voor gezonde cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een pijnloos, actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…

 

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICO™

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma krachtiger is dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidsvoordelen aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter,…, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…
Lees dus aandachtig dit artikel vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel