Wist je dat kalveren op een ziekmakend dieet worden gezet opdat hun vlees er in de supermarkt bleek zou uitzien? En dat er in diepvries lasagnes geen echt vlees en geen echte kaas zit? En dat bonen uit Kenia kopen een aanslag is op het milieu? En dat biologisch voedsel NIET altijd gezonder is? De mens heeft eigenlijk geen idéé meer van wat er in zijn eten zit, je wordt misleid door de marketingmachine van de voedingsindustrie en je komt niet los van hardnekkige clichés over wat er goed is voor je dieet en gezondheid.
Kant-en-klare lasagne, cheeseburgers en pizza’s bevatten nepkaas. In aardbeienijs zitten schilfertjes van de cochenille luis. En donkerbruin supermarktbrood is zo bruin omdat er gebrande suikers in zitten.
Wat weten we over voedsel?
Veel te weinig, vindt Laurens De Meyer, een Vlaamse industrieel ingenieur uit de voedselindustrie. In zijn boek “Wat (w)eten we?” – De waarheid over ons voedsel – geeft hij een onthullend beeld van de voedingsindustrie en hun praktijken.
De Voedingsindustrie wil dit voor je verborgen houden…:
(probeer niet te hard te schrikken)
Brood uit de supermarkt
Brood wordt ingevroren geleverd aan supermarkten waar het wordt afgebakken. Niks vers aan. Het zorgt wel voor een lekkere gebakken broodgeur in de supermarkt, goed voor de omzet. Het ingevroren brood kan een paar maanden oud zijn.
En denk niet dat donker brood gezonder is dan wit brood. De donkere kleur wordt vaak verkregen door kleurstoffen. Moutextract en gebrande suikers geven een tintje aan de hele donkere broden. Dus wanneer je de volgende keer een ‘bruin’ brood koopt omdat dit gezonder is,…, check even waar je het koopt.
Kaas in pizza’s, lasagne,…
Op kant-en-klare pizza’s, cheeseburgers en in lasagne zit nepkaas.
Het spul bestaat uit een mengsel van palmolie, melkeiwit en zetmeel. De boel wordt opgevrolijkt met kleur- en smaakstoffen zodat het op echte kaas lijkt. Die ‘kaas’ kan ook de smaak van geit, schaap, camembert, emmentaler of gruyère worden gegeven. Volgens de Nederlandse Warenwet doet het er niet meer toe hoe kaas is gemaakt.
Het nieuwe kaasbesluit is er op verzoek van de grote zuivelfabrikanten gekomen. Zij willen kaas anders gaan maken dan zoals dat eeuwenlang werd gedaan…
‘Magere’ yoghurt
Hieraan wordt veel suiker toegevoegd. Elk zuivelproduct met het etiket ‘mager’ is marketingonzin. De vetten in zuivel worden vervangen door suiker. En laat dit nu net de voedzame vetten zijn die je lichaam net nodig heeft…
Vers Gesneden fruit
Gesneden fruit krijgt een coating. Die zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij het fruit kom zodat het niet kan oxideren en dus ook niet meer kan verkleuren. Het fruit kan zo wekenlang een vers uiterlijk behouden. En jij maar denken dat je net een heerlijke verse fruitsalade gekocht hebt in de Albert Hein of Delhaize… Niet dus!
Roze zalm
Gekweekte zalm is niet roze. Maar wel als kwekers in hun voer het E-nummer canthaxantine stoppen. Dat product zorgt ook in kippenvoer voor vollere gele eierdooiers en levert frisser ogend kippenvlees op.
De stof valt onder de noemer ‘natuurlijke kleurstof’ en wordt gewonnen uit champignons en flamingoveren of gesynthetiseerd uit bètacaroteen. Wetenschappers hebben vastgesteld dat teveel canthaxantine schadelijk is voor de ogen. Het werd daarom verboden in Nieuw-Zeeland, Australië en Zwitserland. In de EU en de VS mag het nog steeds gewoon worden gebruikt. De lobby doet haar werk…
Aardbeien ijs
Omdat aardbeien tamelijk duur zijn, kiezen veel producenten ervoor om aardbeiensmaak na te maken met tientallen verschillende chemische ingrediënten. De typische aardbeienkleur wordt vaak verkregen door karmijn te gebruiken dat wordt gewonnen uit de schildjes van de cochenille luis.
De luis leeft op cactussen en is bij het eten van hoge dosis giftig. Karmijn, ofwel de luis in de pels, is te herkennen aan het nummer E120. Ook wordt er aan de geplette luizen nog een snufje tin of aluin gevoegd. Voor de kleurechtheid. Zodat jij het met meer smaak opeet…
En zo zou ik nog wel enkele pagina’s verder kunnen gaan… Wil je alle details erover nalezen, kan je dit doen via het boek van Laurens De Meyer.
Wat doe ik nu?
Dit is inderdaad een terechte vraag. Want ‘biologisch eten’ is helemaal niet zo biologisch als dat het door verschillende producenten wordt voorgesteld. (Dat heb ik ondertussen aan de lijve ondervonden). Let op, je zal er wel de VOLLE ‘biologische prijs’ voor betalen in de supermarkt of speciaalzaak. Of je echt biologisch geteelde groenten eet, is dus een ander verhaal.
Nochtans is het beste wat ik je kan aanraden, net om VEEL MEER verse groenten en fruit te eten! Want in groenten zitten immers alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om je te beschermen tegen ontstekingen, allerlei ziekten en,… op de eerste plaats, heb je deze nutriënten nodig om gewoon normaal te functioneren.
Ik hoor met de tijd meer en meer lezers en deelnemers van mijn programma’s die klagen dat ze zich futloos voelen, minder energie hebben, sneller verkouden zijn etc….
In dit artikel beschrijf ik wat hiervan hoogst waarschijnlijk de oorzaak van is en hoe je dit kan oplossen of tenminste kan verbeteren.
Het probleem is echter niet alleen dat ‘een tomaat geen tomaat meer is’ (zie voedingswaardetabel in het artikel) maar ook dat het voor de meeste mensen niet haalbaar is om dagelijks 2kg tot 4kg EXTRA rauwe groenten te eten.
Want laten we wel wezen, gekookte groenten zijn heerlijk maar een groot deel van de voedingsstoffen giet je mee weg met het kookvocht. En om dagelijks een paar kilo rauwe groenten te eten ben je al snel enkele uren verder, laat staan dat je het lekker vindt. Alle rauwe groenten smaken nu eenmaal niet allemaal even lekker. (wel lekker zijn bv. radijsjes, champignons, bloemkool,etc.)
Dus hoe krijg jij dan toch dagelijks die noodzakelijke voedingsstoffen binnen die de voedingsindustrie jou op slinkse manier ontzegt?
Slowjuicen is het beste antwoord dat ik je kan geven. Wanneer je groenten en fruit(beperkt) gaat slowjuicen, pers je al het sap met de rijke voedingsstoffen in, uit de groenten. Op die manier kan je veel makkelijker de nodige voedingsstoffen uit je 2kg tot 4kg groenten ‘opdrinken’ met een heerlijk vers geperste green juice!
Wanneer je hier een goede, regelmatige gewoonte van maakt, zal je het verschil vrij snel gewaarworden in je energie niveau en je extra weerstand. Omdat je de groenten ‘geperst’ (dus niet blenden) hebt, bevat het sap de meeste nutriënten uit de groenten.
En, omdat je het zonder vezels opdrinkt (wanneer je slowjuicet en dus niet in de blender) worden deze nutriënten veel beter en sneller in je bloedbaan opgenomen waardoor je lichaam ze onmiddellijk kan aanspreken.
Zoals je merkt leg ik de nadruk op slowjuicen en niet op blenden of ‘smoothies’ want dit is helaas een ander groot misverstand. OK, nu en dan een lekkere smoothie is prima. Echter, dagelijks één of meer smoothies drinken die vooral bestaan uit fruitsoorten,… maakt je dik omdat deze veel te veel suikers bevat.
Bovendien gaan met het blenden een groot deel van de voedingsstoffen verloren, en omdat je ook de vezels mee binnenkrijgt, neemt je lichaam ze minder goed op. De vezels op zich uit groenten zijn natuurlijk wel gezond voor je darmstelsel, maar die krijg je in principe al binnen met je gewone portie dagelijkse groenten. Dus, slowjuicen is beter dan blenden. (Meer info in dit artikel)
Mocht je niet altijd tijd hebben om te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan eens een Organico TURBO Green Juice™.
Organico Turbo Green juice™ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals tarwegras, spirulina, citroen, munt, groene thee etc.
En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.
Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer maakt dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.
En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris af zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.
Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat terugvinden in je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling kan betekenen.
Geniet ervan!
Vitale groetjes,
Onthoud, we doen dit samen.
Katja Callens
Organico Green Juice
P.S. Geen juicer? Geen probleem!
Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!
Deel desgewenst dit artikel