Welke Verschillen Zijn Er In Curcumine?

Onderzoekers hebben zich al enkele jaren stevig vastgebeten in de turmeric wortel en ze zijn erg gedreven om nieuwe eigenschappen van dit kruid te ontdekken.

Ik krijg dan ook elke dag veel vragen over wat curcumine precies is, waarom de opname een belangrijk punt is en waarom het gebruik zo populair is. Laten we eens kijken naar de antwoorden.

Wat is Curcumine?

Curcumine is het gele pigment uit de turmeric wortel en het staat ook wel bekend als “curcuma longa” of in het Nederlands “kurkuma longa”. Deze termen worden vaak door elkaar heen gebruikt bij supplementen, maar technisch gezien is turmeric de gele poeder die gebruikt wordt in de keuken om gerechten op smaak te brengen, terwijl curcumine een natuurlijke chemische stof is die in turmeric voorkomt.

Curcumine behoort tot de groep van moleculen die bekend staan als “polyfenolen”. Deze bioactieve plantstoffen beïnvloeden het menselijke lichaam op veel verschillende manieren. In het geval van curcumine zijn de effecten zo interessant en wijdverspreid dat men er vandaag de dag niet meer om heen kan.

In de turmeric wortel wordt niet enkel maar één vorm van curcumine gevonden maar een variëteit van verschillende vormen. Deze groep van curcumine moleculen worden curcuminoïden genoemd. In voedingssupplementen komen voornamelijk drie curcumine hoofdvormen voor: curcumine, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine.

Nog lang niet alle bestanddelen uit de turmeric wortel zijn bekend maar naar schatting zijn er meer dan 100 verschillende stoffen. Naast de drie hoofdvormen worden onder andere ook de volgende curcumine analogen aanwezig: Hydrazinocurcumine, hydra-zinodemethoxycurcumine, hydrazinobisdemethoxycurcumine, hydrazinobenzoyl-demethoxycurcumine, dihydrocurcumine, hexahydrocurcumine, octahydrocurcumine, diacetylcurcumine, salicylcurcuminoide, monomethyl-curcumine, trimethylcurcumine en 7–bis(3-4-dihydroxyphenyl)11,6-heptadiene-3,5-dione.

Ongeveer 2-6% van de turmeric wortel bestaat uit curcuminoïden en het lijkt erop dat het synergisme tussen al deze verschillende curcumine moleculen leidt tot een beter biologisch effect dan inname van geïsoleerde curcumine vormen. Gebruik dus altijd een 100% natuurlijk curcumine product met een breed scala aan curcuminoïden. Dit is helaas niet altijd het geval want er zijn namelijk ook kunstmatige petroleum gebaseerde curcumine producten op de markt. Deze zijn natuurlijk goedkoper maar niet even effectief en wellicht niet eens veilig.

Slechte opname van curcuminoïden

De strijd in de wereld van kurkuma draait niet alleen om de kwaliteit of oorsprong van het natuurlijke materiaal maar voornamelijk rondom de opname. Men kan er eigenlijk van uit gaan dat alle standaard kurkuma supplementen, zo slecht worden opgenomen dat ze nauwelijks de bloedbaan bereiken en dus geen systemische effecten in het lichaam teweeg brengen.

De reden voor de slechte opname heeft te maken met de structuur van de curcumine moleculen, deze kunnen niet intact de darmwand passeren en worden snel door de lever omgezet naar metabolieten waarna ze worden uitgescheiden. Het bereiken van zinvolle bloedconcentraties blijkt dus nog niet zo eenvoudig te zijn.

Dit lijkt overigens haaks te staan op de epidemiologische gezondheidsdata uit India en de dagelijkse curcumine consumptie. Als curcumine zo slecht wordt opgenomen, hoe kan het dan zo zijn dat mensen in India, waar de curcumine inname het hoogste ter wereld is, hier toch profijt van lijken te hebben.

Een zeer plausibele theorie hiervoor heeft te maken met de manier waarop Indiaanse mensen met turmeric of curcumine koken. Het mengen van curcuminoïden met hete boter of olie creëert liposomen – minuscule curcumine capsules van vet die de curcuminoiden door de darmwand transporteren. Verder gebruiken zij ook veel zwarte peper, waarvan nu blijkt dat dit de opname van de curcumine met 2 tot 3 duizend procent zou verhogen.

Eenmaal in de bloedbaan is curcumine zeer stabiel en goed opneembaar door een groot aantal weefsels, zelfs de moeilijk te bereiken hersenen. Het probleem bij orale inname zit dus enkel in het eerste deel van het opnameproces, het bereiken van de bloedbaan.

‘s Werelds meest populaire kruid

Niet alleen in India is turmeric het meest populaire kruid maar ook in de westerse wereld profiteert men volop van dit gele wonderpoeder. Met duizenden onderzoeken is curcumine een van de best onderzochte botanische stoffen in de biomedische literatuur. Veel traditionele indicaties voor het gebruik zijn met moderne onderzoeksmethoden gevalideerd en curcumine lijkt echt iets speciaals te hebben.

Als modulator van een brede reeks aan moleculaire targets en anderzijds als hoofdregelaar in specifieke biochemische processen in het lichaam is de acute- en langere termijn impact van curcumine significant – mits er natuurlijke zinvolle bloedwaarden bereikt worden.

Er zijn ruim 600 mogelijke indicaties voor het gebruik, en ruim 175 fysiologische effecten bekend. De eigenschap om verschillende systemen tegelijkertijd te beïnvloeden, de natuurlijke oorsprong en de lage orale toxiciteit maakt dit een waardevolle stof in de wereld van vandaag de dag. Veel mensen lijken dit te beseffen!

Bijzonder: curcumine als DHA booster

De algemene werking van curcumine in het gezond houden van cellen en weefsels of meer in het algemeen gezegd het verminderen van cellulaire chaos is al jaren bekend en misschien niet zo bijzonder meer als uniek feit.

Een goed voorbeeld van een buitengewoon interessant effect dat recentelijk is ontdekt heeft betrekking op een mechanisme waardoor curcumine ook een effect lijkt te hebben op de omega 3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) concentraties in de hersenen wanneer het samen wordt ingenomen met alfa-linoleenzuur (ALA).

Dit is vooral een praktisch gegeven voor vegetariërs en veganisten. Normaliter zijn dierlijke producten de belangrijkste leverancier van DHA in het dieet en vergeleken met omnivoren hebben vegetariërs en veganisten daarom lagere DHA bloedwaarden. In veel bevolkingsgroepen die enkel een plantaardig dieet consumeren is men echter wel in staat adequate hoeveelheden DHA te verkrijgen.

Omdat de conversie van DHA uit plantaardige voorlopers erg laag is roept dit de vraag op of andere stoffen in voedsel wellicht bijdragen aan de aanmaak van DHA. Dit lijkt met curcumine het geval te zijn. Curcumine verhoogt de poel van enzymen die nodig is om plantaardige vetzuren om te zetten naar DHA en ook de rol als antioxidant en de verminderde oxidatieve stress heeft hoogstwaarschijnlijk een effect op de DHA concentraties.

Voor omnivoren is er ook goed nieuws: DHA zoals bijvoorbeeld uit krillolie of Extra Virgin Kabeljauw Levertraan met curcumine heeft ook een synergisme in het zenuwstelsel.

Wat is het C3 Complex(95%) Superkritisch Extractie Concentraat?  

Het C3 Complex(95%) Superkritisch Extractie concentraat is een natuurlijke mix die uit de kurkuma-longa wordt geïsoleerd. Door het natuurlijke oogstproces en de extractie volgens ayurvedische wijze worden de 3 curcuminoïden in hun juiste verhouding bewaart en het zijn deze drie curcuminoïden (C3) die zorgen voor de helende geneeskrachttige werking:

  1. zuivere curcumine-longa
  2. bisdemethoxy curcumine
  3. demethoxy curcumine

In kwalitatieve kurkuma zit ongeveer 3 a 4 % van deze curcumine-stof . Het is dus deze curcumine die de geneeskrachtige werking aan kurkuma geeft. Bij het C3 Complex(95%) Superkritisch Extractie concentraat is deze curcumine eruit geëxtraheerd.

In één capsule Organico Turbo Kurkuma (C3 Complex(95%) Superkritisch Extractie concentraat) zit dus evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma. En daarom is het dus zulk een krachtig en helend concentraat, net zoals met de chocolade, heb je hier dus de pure cacao.

En om er voor te zorgen dat het zo goed mogelijk in je bloedbaan wordt omgenomen, is het aangelengd met Bioperine™, een zwarte peper, waarvan onderzoek heeft aangetoond dat dit voor een 3000% betere opname in het bloed zorgt.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kan dus met recht en reden een ‘heilig’ kruid genoemd worden met heel veel gezondheidsvoordelen. Op voorwaarde dat je de zuivere curcumine gebruikt die in de kurkuma zit.

Organico TURBO Kurkuma is een zeer gezond voedingssupplement met het krachtige curcumine C3(95%) superkritisch extractie concentraat.

Mocht je dus op een makkelijke manier je gezondheid en algemeen welbehagen willen verbeteren, probeer dan eens een TURBO Kurkuma™.

TURBO Kurkuma™ is gemaakt met het curcumine C3(95%) superkritisch extractie concentraat, aangevuld met Bioperine™.

Dit maakt TURBO Kurkuma™ krachtiger dan gelijk welk ander kurkuma supplement. In één capsule TURBO Kurkuma™ zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma.

1 potje Turbo Kurkuma komt overeen met ongeveer 20 kilo geelwortel.

TURBO Kurkuma™ is klinisch getest op haar zuiverheid en werking.

Het helpt bij de ondersteuning van je gewrichten, gaat ontstekingen en zwellingen tegen, houdt je bloedsuikerspiegels (diabetes 2) gezond, helpt voor gezonde cholesterol niveau’s en nog zoveel meer om terug te genieten van een pijnloos, actief leven vol comfort.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je TURBO Kurkuma™  en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…

 

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
ORGANICO Labs™

P.S. Gebruik jij een Kurkuma Supplement of ben je dit van plan?
Fantastisch, maar lees dan eerst aandachtig dit artikel.
Talrijke studies tonen aan dat kurkuma krachtiger is dan de meeste pilletjes uit de apotheek – en dit… ZONDER de bijwerkingen. Wist je dat ondertussen al meer dan 600 gezondheidsvoordelen aangetoond zijn met uitgebreide wetenschappelijke en medische studies?! Echter,…, je zal deze voordelen enkel merken WANNEER jouw lichaam de curcumine effectief kan opnemen.

Helaas pindakaas…de meeste kurkuma gebruikers ervaren NIETS van deze voordelen. De meeste (goedkope) kurkuma supplementen geven slechts 5% van hun échte kracht af aan jouw lichaam. Je lichaam verteert het NIET … De supplementen werken NIET op celniveau (waar ze juist nodig zijn)…
Lees dus aandachtig dit artikel vooraleer je in de supermarkt of online goedkope kurkuma zou kopen!

Deel desgewenst dit artikel