5 Antioxidantrijke Voedingsmiddelen Die Ontstekingen Bestrijden

Ontsteking is een populair modewoord, maar niet veel mensen begrijpen echt wat het betekent. Wist je bijvoorbeeld dat er een ontsteking bestaat om je lichaam te beschermen tegen vreemde indringers, infecties en ziektes, zodat beschadigde en geïnfecteerde cellen in je lichaam kunnen genezen [1,2]?

Op korte termijn is de ontstekingsreactie van jouw lichaam essentieel voor jouw gezondheid. Het is echter maar bedoeld om een ​​korte tijd mee te gaan. Als het te lang aanhoudt – bekend als “chronische” ontsteking – begint het ernstige gezondheidsproblemen te veroorzaken [3,4].

Helaas probeert ons westerse medische systeem ontstekingen voornamelijk te behandelen door medicijnen te gebruiken om het immuunsysteem te onderdrukken, waardoor de mate van ontsteking alleen wordt verminderd in plaats van geëlimineerd. Dergelijke oplossingen pakken niet de onderliggende problemen aan die de initiële ontsteking veroorzaakten, die blijft plaatsvinden en het lichaam beschadigt.

Stappen om jouw risico op ontsteking te verlagen

Je vraagt ​​je misschien af ​​of er iets is dat je kunt doen om jouw risico op ontsteking te verminderen.

Het is veelbelovend dat het aanpassen van eetgewoonten en leefgewoonten zeer effectief is gebleken bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam.

Voordat we ingaan op een aantal specifieke voedingsmiddelen die een grote impact kunnen hebben op het verminderen van ontstekingen, laten we eerst even kijken hoe ontsteking het lichaam beschadigt …

Vrije radicalen en de antioxidanten die ze neutraliseren

Vrije radicalen, zoals reactieve zuurstofsoorten (ROS) en reactieve stikstofsoorten (RNS), worden constant in het lichaam geproduceerd. Deze vrije radicalen zijn verantwoordelijk voor de schade aan onze lichaamscellen veroorzaakt door chronische ontstekingen [5,6].

Wanneer we worden blootgesteld aan straling, sigarettenrook en andere verontreinigende stoffen, worden vrije radicalen in ons lichaam op veel hogere niveaus aangemaakt dan normaal. Dit leidt tot een aandoening die bekend staat als oxidatieve stress, die vitale cellulaire structuren in het lichaam beschadigt en bijdraagt ​​aan veel gezondheidsproblemen [7,8].

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten zijn van nature voorkomende verbindingen die beschermen tegen de schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen door te voorkomen dat ze worden gevormd, inactief te maken of door hun afbraak te veroorzaken zodra ze zijn gemaakt.

Gelukkig voor ons bevat ons lichaam “aangeboren” enzymatische antioxidant-systemen die vrije radicalen afbreken en uit ons lichaam verwijderen [9]. Aangezien we echter routinematig worden blootgesteld aan meer vrije radicalen dan de aangeboren systemen van ons lichaam aankunnen, moeten we antioxidanten consumeren in onze voeding of als supplement.

Er zijn letterlijk duizenden van dergelijke antioxidantmoleculen die in de plantenwereld voorkomen. Antioxidanten zijn onder meer [10]:

  • vitamine A
  • vitamine C
  • vitamine E
  • kleurrijke plantenpigmenten die bekend staan ​​als bioflavonoïden
  • groene thee polyfenolen
  • carotenen
  • anthocyanen
  • allicine in knoflook
  • piperine in zwarte peper
  • curcumine in kurkuma

Het consumeren van vers, lokaal geteeld, niet-bestraald, niet-GMO-voedsel dat van nature rijk is aan antioxidanten, is een eenvoudige maar effectieve manier om uw risico op het ontwikkelen van ontstekingen te beheersen.

Wetenschappelijk bewijs toont aan dat het consumeren van dergelijke voedingsmiddelen jouw gezondheid ten goede kan komen, jouw risico op verschillende leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen kan verminderen en mogelijk zelfs jouw levensduur kan verlengen.

Laten we eens kijken naar vijf voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en waarvan is bewezen dat ze krachtig effectief zijn in het tegengaan van de werking van schadelijke vrije radicalen en het bestrijden van chronische ontstekingen.

5 voedingsmiddelen die ontstekingen bestrijden

# 1: Kurkuma

Kurkuma, een integraal onderdeel van het oude medische systeem van Ayurveda, wordt al bijna 4000 jaar gebruikt om ontstekingen en de gevolgen daarvan te beheersen [11].

De moderne wetenschap laat ons zien dat kurkuma minstens 100 chemische componenten bevat. Het hoofdbestanddeel is een vluchtige olie die bekend staat als aromatische turmeron, of ar-turmeron, die verantwoordelijk is voor het aroma van kurkuma [12].

Onderzoekers onderzoeken nu of en hoe ar-turmerone kan helpen ontstekingen in hersencellen te verminderen, geheugenverlies om te keren en hersenschade te beperken door interactie met het immuunsysteem [13].

Kurkuma bevat ook de werkzame stof curcumine [14]. Duizenden wetenschappelijke onderzoeken en meer dan 100 klinische onderzoeken hebben aangetoond dat curcumine een opmerkelijke antioxiderende werking heeft en vrije radicalen effectief neutraliseert. Curcumine heeft ook een directe interactie met meerdere doelen in de lichaamscellen die verband houden met ontsteking [15-21].

Curcumine blokkeert bijvoorbeeld de productie van een type vrije radicalen die bekend staan ​​als reactieve zuurstofsoorten (ROS), die een belangrijke rol spelen bij ontstekingen [22].

In dierstudies is ook aangetoond dat curcumine de niveaus van de inflammatoire marker C-reactive protein (CRP) verlaagt [23].

Onderzoek toont aan dat er een verband bestaat tussen chronische ontstekingen en veel chronische gezondheidsproblemen, waaronder kanker, diabetes, cardiovasculaire, neurologische, inflammatoire darmaandoeningen en longaandoeningen.

Volgens een rapport uit 2015, gepubliceerd in het tijdschrift Molecules, “kunnen de antioxiderende eigenschappen van curcumine een sleutelrol spelen bij de preventie en behandeling van chronische ontstekingsziekten [24].”

In een studie die teruggaat tot 1980 en gepubliceerd is in de Indian Journal of Medical Research, meldden personen die aan gewrichtsproblemen leden en curcuminesupplementen gebruikten, significante verbeteringen in ochtendstijfheid, looptijd en zwelling [25].

Metabool syndroom is een gezondheidstoestand waarbij ontsteking een rol speelt en waarvan de symptomen onder meer hoge bloeddruk, te hoge bloedsuikerspiegel en slecht gewichtsbeheer omvatten. Als dit niet wordt aangevinkt, kan dit leiden tot mogelijk dodelijke gezondheidsproblemen. In een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie die in 2016 in het tijdschrift Nutrition werd gerapporteerd, kregen personen met metabool syndroom acht weken lang curcumine of placebo [26].

Personen die curcumine gebruikten, vertoonden verbeterde bloedspiegels van meerdere ontstekingsmarkers, waaronder CRP. Ze hadden ook een lagere bloedsuikerspiegel. Concluderend verklaarde de senior auteur van het onderzoek: “De bevindingen van onze onderzoeken, samen met klinische bevindingen gerapporteerd door andere groepen, duiden op het nut van dagelijks gebruik van curcuminesupplement voor de preventie en behandeling van verschillende ziekten [27].”

Curcumine helpt ook om de effecten van chronische ontstekingen op de huid te beheersen. Stralingstherapie veroorzaakt veel ernstige bijwerkingen, waaronder stralingsdermatitis veroorzaakt door lokale ontsteking. In een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde klinische studie kregen patiënten ofwel twee gram curcumine ofwel driemaal daags oraal controle gedurende hun bestralingssessies [28]. Curcumine-therapie bleek de ernst van stralingsdermatitis significant te verminderen.

Evenzo is aangetoond dat zowel kurkuma als curcumine helpen bij het beheersen van andere huidaandoeningen die verband houden met ontsteking.

# 2: Voedingsmiddelen die omega-3-vetzuren bevatten

Omega-3-vetzuren staan ​​ook bekend als essentiële vetzuren omdat ze essentieel zijn voor veel belangrijke biologische processen in het lichaam. Ons lichaam kan ze echter niet maken, dus we moeten ze uit onze voeding of via supplementen halen. Alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaanzuur (EPA) en docosahexaanzuur (DHA) zijn de bekendste omega-3-vetzuren [29,30].

Goede bronnen van ALA zijn onder meer chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, walnoten, amandelen en hazelnoten. DHA en EPA zijn aanwezig in vette vis in koud water, zoals makreel, sardines, zalm, haring en forel, en in vis en krilloliën.

In feite worden DHA en EPA oorspronkelijk gemaakt door microalgen – en wanneer krill en vissen deze algen consumeren, hopen ze DHA en EPA op in hun lichaam [31,32]. De enige praktische manier voor ons om de niveaus van EPA en DHA te krijgen die we nodig hebben om onze gezondheid te behouden, is door ze rechtstreeks uit voedsel en supplementen te halen.

Omega-3-vetzuren zijn belangrijke structurele componenten van de zogenaamde “celmembranen” die elke cel in ons lichaam omringen en beschermen. Omega-3-vetzuren worden ook gebruikt om signaalmoleculen te maken die bekend staan ​​als eicosanoïden, die veel functies vervullen in ons hart, bloedvaten, longen en immuun- en hormonale systemen [33,34]. Eicosanoïden zijn ook belangrijke mediatoren en regulatoren van ontstekingen.

Arachidonzuur is de belangrijkste bron van pro-inflammatoire eicosanoïden in ons lichaam. EPA en DHA concurreren met arachidonzuur bij het maken van eicosanoïden. Er is aangetoond dat hogere niveaus van EPA en DHA de balans in ons lichaam doen kantelen naar een lagere ontstekingsactiviteit [35].

Dierstudies tonen bijvoorbeeld aan dat de productie van van arachidonzuur afgeleide eicosanoïden kan worden verminderd door EPA- of DHA-consumptie [36]. Evenzo tonen talrijke onderzoeken met zowel gezonde menselijke vrijwilligers als patiënten met ontstekingsgerelateerde gezondheidsproblemen aan dat het consumeren van vissupplementen die EPA en DHA bevatten de productie van van arachidonzuur afgeleide eicosanoïden in hun lichaam kan verlagen [37].

EPA en DHA helpen ook om ontstekingen te beheersen door de productie van de kleine immuunsignalerende eiwitten die bekend staan ​​als cytokines te verlagen, de activiteit van immuun T-cellen te verminderen en de productie van de pro-inflammatoire transcriptiefactor NF-kappa B [38] te blokkeren.

# 3: Medicinale paddestoelen

Wist je dat er momenteel wereldwijd meer dan 100 soorten paddenstoelen worden bestudeerd om hun gezondheidsvoordelen te achterhalen? Modern wetenschappelijk onderzoek bevestigt nu wat veel oude culturen al lang weten – dat paddenstoelen enkele van de krachtigste, maar veiligste chemische ingrediënten bevatten die in de natuur voorkomen [39].

Een van die medicinale paddenstoelen is Chaga, die al lang deel uitmaakt van traditionele volkstherapie in Rusland en andere Noord-Europese landen. Deze paddenstoel bevat veel krachtige verbindingen en staat erom bekend antioxiderende eigenschappen te hebben [40-42].

Een studie uit 2016 toonde bijvoorbeeld aan dat een Chaga-polysaccharide vrije radicalen kan neutraliseren [43]. Een ander onderzoek uit 2012 toonde aan dat een op water gebaseerd extract van Chaga de expressie van pro-inflammatoire cytokines zou kunnen verminderen [44].

Reishi is een andere bekende medicinale paddenstoel. Reishi wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt door wijzen en sjamanen voor traditionele medicinale doeleinden en staat erom bekend dat het zowel lichaam als geest kan ontspannen en versterken [45,46].

Van natuurlijke chemicaliën die in Reishi aanwezig zijn, is aangetoond dat ze antioxiderende en immuunversterkende eigenschappen hebben [47, 48]. Zo is aangetoond dat een Reishi-extract de activiteit van vrije radicalen neutraliseert en een gezonde leverfunctie ondersteunt [49]. Gezondheidsdeskundigen zijn ook van mening dat Reishi kan helpen om enkele van de symptomen van veroudering tegen te gaan, dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen, het vermogen om vrije radicalen te bestrijden en de cellulaire schade door oxidatieve stress te verminderen [50-52].

Cordyceps, ook wel bekend als de rupszwam, maakt al lang deel uit van de traditionele Chinese en Tibetaanse geneeskunde [53-55]. De auteurs van een studie uit 2012 stelden dat Cordyceps-polysacchariden “ook de antioxidatieactiviteit in muizen met immunosuppressie kunnen verbeteren, de superoxidase-dismutase-, catalase- en glutathionperoxidase-niveaus en de totale antioxidantcapaciteit aanzienlijk kunnen verhogen en de malondialdehyde-niveaus in vivo kunnen verlagen [56]. ”

In feite zijn superoxidase-dismutase, catalase en glutathionperoxidase aangeboren enzymatische antioxidant-systemen in ons lichaam, terwijl malondialdehyde wordt gebruikt als een marker voor schade door vrije radicalen. Met andere woorden, cordyceps helpt direct om vrije radicalen te neutraliseren en helpt ook om de natuurlijke antioxidantensystemen van ons lichaam te stimuleren.

# 4: Groene thee

Thee is, na water, de meest populaire drank die wereldwijd wordt geconsumeerd. Groene thee, populair in Japan en delen van China, is goed voor ongeveer 20% van de totale theeproductie en is grondig onderzocht op de gezondheidsvoordelen ervan. Groene thee bevat cafeïne, theepolyfenolen, chlorofyl en andere verbindingen die bijdragen aan het aroma en de smaak.

Polyfenolen van groene thee omvatten de catechinen, waarvan epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) en epigallocatechine (ECG) antioxiderende werking hebben en waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmende effecten hebben in meerdere laboratorium-, dier- en mensstudies [57-61].

Specifiek is aangetoond dat groene thee en ECG de expressie van pro-inflammatoire cytokines en ontstekingsgerelateerde enzymen onderdrukken, samen met het blokkeren van de activiteit van de pro-inflammatoire transcriptiefactor NF kappa B.

Met andere woorden, groene thee-extracten en theepolyfenolen kunnen nuttig blijken te zijn bij het verlichten van gezondheidsproblemen waarbij chronische ontstekingen een rol spelen [62,63].

# 5: Wilde bosbessen

Bosbessen, afkomstig uit Noord-Amerika, zijn nauw verwant aan veenbessen, bosbessen en bosbessen. Ze bevatten polyfenolische verbindingen die bekend staan ​​als anthocyanines, dit zijn in water oplosbare pigmenten die rood, paars of blauw kunnen lijken, afhankelijk van hun pH.

In de natuur zijn meer dan 600 anthocyanen geïdentificeerd, waar ze voornamelijk fungeren als antioxidanten om de werking van vrije radicalen tegen te gaan die worden gevormd als gevolg van overmatige blootstelling aan UV-licht en extreme temperaturen [64].

Laboratoriumstudies en klinische proeven bij mensen tonen aan dat zowel bosbessen als de anthocyanen die ze bevatten significante ontstekingsremmende eigenschappen bezitten [65]. In een studie uit 2013, gepubliceerd in de European Journal of Nutrition, verminderde de consumptie van een drankje gemaakt van wilde bosbessen de niveaus van geoxideerd DNA aanzienlijk en verhoogde de weerstand tegen oxidatief geïnduceerde DNA-schade bij gezonde mannelijke vrijwilligers [66].

Al het beschikbare bewijs suggereert dat de ontstekingsremmende werking van bosbessen verband houdt met hun antioxiderende eigenschappen [67].

Daar heb je het, 5 voedingsmiddelen die gemakkelijk verkrijgbaar zijn in de vorm van een geheel voedsel of supplementen die het lichaam helpen de schadelijke effecten van ontsteking op natuurlijke wijze te minimaliseren: kurkuma, omega-3 vetzuren, medicinale paddenstoelen, groene thee en bosbessen.

Het vervangen van de bewerkte, ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen in jouw eetpatroon door deze voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan antioxidanten, is een positieve stap in het verminderen van ontstekingen zelf, evenals de slopende ziekten die verband houden met chronische ontstekingen.

Optimale Gezondheid!

Het creëren van nieuwe gezonde gewoonten hoeft niet onmogelijk te zijn. Mocht je echter niet altijd tijd hebben om zelf te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan eens een Organico TURBO Green Juice™.

Organico Turbo Green juice™ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals gember, tarwegras, spirulina, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer maakt dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris af zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat terugvinden in je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling kan betekenen.

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja CallensOrganico TURBO Green Juice

P.S. Geen juicer? Geen probleem!Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.Probeer het vandaag!

Deel desgewenst dit artikel

Referenties:

Playing with the fire of inflammation

The Silent Pandemic that Kills and What you Can Do About It

Playing with the fire of inflammation

The Silent Pandemic that Kills and What you Can Do About It

Oxidative stress: oxidants and antioxidants

BOOKS ON HEALTH; Attacking Inflammation

Oxidative stress: oxidants and antioxidants

BOOKS ON HEALTH; Attacking Inflammation

Ibid.

Ibid.

Free radicals, natural antioxidants, and their reaction mechanisms.

Ibid.

Turmeric, the Golden Spice

Free radicals, natural antioxidants, and their reaction mechanisms.

Ibid.

Turmeric, the Golden Spice

Aromatic-Turmerone Attenuates LPS-Induced Neuroinflammation and Consequent Memory Impairment by Targeting TLR4-Dependent Signaling Pathway.

Anti-tumour and antioxidant activity of natural curcuminoids.

The anti-oxidant activity of turmeric (Curcuma longa).

Antioxidant and anti-inflammatory properties of curcumin.

Discovery of Curcumin, a Component of the Golden Spice, and Its Miraculous Biological Activities

Free radicals, natural antioxidants, and their reaction mechanisms.

Turmeric, the Golden Spice

Curcumin, inflammation, and chronic diseases: how are they linked?

Preliminary study on antirheumatic activity of curcumin (diferuloyl methane).

Effects of supplementation with curcumin on serum adipokine concentrations: A randomized controlled trial.

Ibid.

Curcumin for radiation dermatitis: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial of thirty breast cancer patients.

Omega-3 Fatty Acids

Omega‐3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition or pharmacology?

Omega-3 Fatty Acids

Omega‐3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition or pharmacology?

Omega-3 Fatty Acids

Omega‐3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition or pharmacology?

Omega-3 Fatty Acids

Influence of dietary n-3 fatty acids on macrophage glycerophospholipid molecular species and peptidoleukotriene synthesis.

Effect of dietary enrichment with eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids on in vitro neutrophil and monocyte leukotriene generation and neutrophil function.

Omega‐3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition or pharmacology?

MycoMedicinals: An Informational Treatise on Mushrooms, 32-34.

Ibid.

Chaga Mushroom

Chemical characterization and biological activity of Chaga (Inonotus obliquus), a medicinal “mushroom”.

Antioxidant activity of Inonotus obliquus polysaccharide and its amelioration for chronic pancreatitis in mice.

Orally administered aqueous extract of Inonotus obliquus ameliorates acute inflammation in dextran sulfate sodium (DSS)-induced colitis in mice.

MycoMedicinals: An Informational Treatise on Mushrooms, 24-29.

Hokkaido Reishi Japan

MycoMedicinals: An Informational Treatise on Mushrooms, 24-29.

Reishi Mushroom

Radical scavenger and antihepatotoxic activity of Ganoderma formosanum, Ganoderma lucidum and Ganoderma neo-japonicum.

MycoMedicinals: An Informational Treatise on Mushrooms, 24-29.

Suppression of inflammatory and allergic responses by pharmacologically potent fungus Ganoderma lucidum.

Anti-inflammatory and heme oxygenase-1 inducing activities of lanostane triterpenes isolated from mushroom Ganoderma lucidum in RAW264.7 cells.

MycoMedicinals: An Informational Treatise on Mushrooms, 57-62.

Cordyceps

Traditional uses and medicinal potential of Cordyceps sinensis of Sikkim

Cordyceps militaris polysaccharides can enhance the immunity and antioxidation activity in immunosuppressed mice.

Anti-inflammatory Action of Green Tea.

Evaluation of anti-inflammatory effects of green tea and black tea: A comparative in vitro study

Green tea extract attenuates LPS-induced retinal inflammation in rats.

A Mixed Flavonoid-Fish Oil Supplement Induces Immune-Enhancing and Anti-Inflammatory Transcriptomic Changes in Adult Obese and Overweight Women-A Randomized Controlled Trial.

Chronic Inflammatory Diseases and Green Tea Polyphenols.

Anti-inflammatory Action of Green Tea.

Chronic Inflammatory Diseases and Green Tea Polyphenols.

Anthocyanins: natural colorants with health-promoting properties.

Inhibitory effects of wild blueberry anthocyanins and other flavonoids on biomarkers of acute and chronic inflammation in vitro.

Effect of a wild blueberry (Vaccinium angustifolium) drink intervention on markers of oxidative stress, inflammation and endothelial function in humans with cardiovascular risk factors.

Anti-inflammatory effect of anthocyanins via modulation of nuclear factor-κB and mitogen-activated protein kinase signaling cascades