5 Superfoods Om Je Hersenkracht Te Stimuleren

Ben je vaak je sleutels kwijt? “Join the club“… Soms heb ik het gevoel dat ik een miljoen kilometer per minuut verplaats en mijn brein in het stof achterblijft.

Maar zo zou het niet moeten zijn…of beter gezegd, kan het zo niet zijn. Ik heb te veel belangrijke dingen te doen om geen helder hoofd te hebben. Ik moet de hele tijd alert zijn. Er zijn papieren om te lezen, e-mails om te beantwoorden en kinderen die hulp nodig hebben met huiswerk.

Ik weet hoe belangrijk gezond eten is voor mijn lichamelijke gezondheid. Maar ik weet ook dat goed eten net zo goed is voor de gezondheid van mijn hersenen.

Dus ik heb wat onderzoek gedaan om te zien welke voedingsmiddelen mijn grijze brei blij kunnen maken.

Hier zijn mijn vijf favoriete voedingsmiddelen om mijn (en jouw) hersenen te voeden.

Wilde zalm

Diepwater vette vis, zoals zalm, is rijk aan omega-3 essentiële vetzuren. Deze omvatten EPA en DHA, die de communicatie tussen hersencellen ondersteunen en helpen bij het reguleren van neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor mentale focus.

Bij gezonde volwassenen is aangetoond dat een hogere inname van omega-3-vetzuren in de voeding de zogenaamde “executieve functies” bevordert – daar bedoelen we “meer focus, snellere besluitvorming en een scherper geheugen” mee – vooral als we ouder worden.

Houd het bij twee porties per week om te voorkomen dat je overtollig kwik binnenkrijgt. Eet nooit vis zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel, tilefish of andere langlevende roofdiervis, deze zijn rijk aan kwik.

Natuurlijk, als je er zeker van wilt zijn dat je voldoende omega-3 vetzuren in de vorm van EPA en DHA krijgt zonder je zorgen te hoeven maken over onzuiverheden … kun je altijd ons eigen Krill-Olie bekijken (onderaan dit artikel meer daar over).

Bessen

bessen

Bessen zijn rijk aan flavonoïden, vooral anthocyanines, die helpen om je mentale spieren gebogen te houden. Je vindt deze fyto-nutriënten in de paarsrode kleurgroep.

 

Eieren

Eieren, meer specifiek de dooiers, zijn een rijke bron van choline, een chemische neef van de B-vitaminen. Choline moet in het lichaam aanwezig zijn om de chemische acetylcholine in de hersenen te maken, waarvan gedacht wordt dat het een centrale rol speelt in leren en geheugen.

Houd jouw cholesterolinname onder controle en houd het bij niet meer dan één ei per dag. Of eet mager vlees, vis, gevogelte of sojabonen, die ook goede bronnen van choline zijn.

Zwarte bonen

Zwarte bonen zijn rijk aan fenylalanine, een belangrijke voorloper van de neurotransmitter dopamine. Stijgende niveaus van dopamine zorgen voor enthousiasme, energie en plezier. Dalende niveaus zijn verbonden met een gevoel van leegte, verdriet, irritatie en verveling.

Als zwarte bonen niet jouw ding zijn, probeer dan edamame of amandelen, die ook goede bronnen van fenylalanine zijn.

Boerenkool

Boerenkool is een rijke bron van luteïne en zeaxanthine. Het eten van voedsel dat rijk is aan deze twee tongtwisters wordt geassocieerd met een betere cognitie naarmate we ouder worden

Geen fan van boerenkool? Probeer spinazie of snijbiet. Beide zijn even indrukwekkende bronnen van deze fytonutriënten die je kunnen helpen om je mentaal alert te houden.

 

 

Tot slot: Stap voor stap!

Om je hersenkracht te vergroten en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten te voorkomen is het van belang dat je je gaat richten op de oorzaken en niet alleen de symptomen onderdrukken.

Je kunt het beste beginnen met die stappen die het minst moeilijk te implementeren zijn en het meeste resultaat hebben.

De eerste stap grote naar een goede hersencapaciteit is vooral voeding. Een gezond en gevarieerd dieet waarbij je al die verzadigde vetten, transvetten en suikers links laat liggen zal voor flinke resultaten zorgen.

Door veel groente, nootjes en fruit met niet teveel suikers te eten in combinatie met kip, kalkoen en vis zal je merken dat je lichaam weer wordt voorzien van de juiste voedingsstoffen en niet die kunstmatige rommel waar je lichaam alleen maar klachten van krijgt.

Maar je zult zien dat als je eenmaal verbeteringen ziet doordat je gezonder bent gaan eten en leven je ook de motivatie hebt om door te gaan.

Vergeet niet: Kleine aanpassingen = groot resultaat!

Naast het implementeren van een paar stappen kun je nog veel meer doen om je cholesterol te verlagen en hart- en vaatziekten te voorkomen.

Het belangrijkste is dat je stappen gaat zetten om het (grote) risico op hart- en vaatziekten gaat verlagen zonder de zware bijwerkingen van medicatie. Want je kunt de symptomen onderdrukken – of je kunt daadwerkelijk naar de kern van de oorzaak gaan.

Slowjuicen voor meer vitamines en anti-oxidanten

Zoals hierboven beschreven is de oxidatie en verzuring van het lichaam één van de grootste boosdoeners als het op cholesterol en hart-en vaatziekten aankomt. De oplossing hiervoor is vrij eenvoudig en te vinden bij iedere groentenboer…  Wanneer je dagelijks 2 tot 3 kilo rauwe groenten zou eten, kan je er bijna zeker van zijn dat je lichaam voldoende anti-oxidanten en vitamines binnenkrijgt om zichzelf voldeonde te beschremen. De meeste mensen komen er echter niet toe om 2 tot 3kg rauwe groenten te eten per dag. Het is enorm veel werk, veel rauwe groenten smaken niet echt lekker en je zit al snel een halfuur of langer te kauwen.

Daarom is slowjuicen een ideale manier om dagelijks die noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Zorg er echter voor dat de juice geen suikerdrankje wordt. Veel suiker is slecht voor de lijn en je cholesterolgehalte. Zeker in vloeibare vorm. Ook fruitsuikers blijven suikers. Zorg daarom voor een goede verhouding van groente en fruit. Met een verhouding van 90% groente en 10% fruit zit je goed!

Sapjes zijn geen vervanging voor het eten van groenten en fruit. Eet gewoon je dagelijkse portie groenten en fruit en zie je green juice als een super gezonde aanvulling.
Zorg dat je alle producten even goed wast voordat je ze in de juicer stopt. Er kunnen bacteriën en pesticiden op de producten zitten.

Maak de slowjuicer direct na gebruik schoon. Dan is dit nog heel gemakkelijk. Wanneer je lang wacht dan koeken alle pulp resten in de zeef en andere onderdelen aan en dan wordt het een lastiger karwei.  Spoel de juicer even door. Wanneer je klaar bent met juicen gooi dan een paar glazen water in de slowjuicer en zet hem even aan. De meeste pulp resten spoel je er op deze manier uit en wordt het schoonmaken een makkie!

Helaas komt er dus bij slowjuicen ook wel wat werk kijken, naast dat je dagelijks 2 tot 3kg extra groenten en fruit dient te kopen, wassen, snijden en persen. De meeste mensen beginnen enthousiast met slowjuicen, investeren enkele honderden euro’s in een goede slowjuicer, om dan, na enkele dagen of weken, deze supergezonde gewoonte te laten verwateren.

Jammer, maar toegegeven, zelfs een gezondheidsfreak zoals ik, kom er niet steeds toe om dagelijks te slowjuicen. Vandaar dat ik mijn avontuur begonnen ben om een kwalitatieve Organico Green Juice te laten produceren, zodat ik mij niet langer schuldig hoef te voelen wanneer ik geen tijd of zin heb om voor mezelf en mijn gezin een versgeperste green juice te maken. En, zelfs in mijn verse green juices voeg ik steeds een schepje Organico greens toe zodat mijn lichaam absoluut voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt om mijn lichaam te ontzuren.

Mocht je dus niet altijd tijd hebben om te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan ook eens een Organico TURBO Green Juice™.

Organico Turbo Green juice™ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals gember, tarwegras, spirulina, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer maakt dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris af zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat terugvinden in je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling kan betekenen.

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
Organico TURBO Green Juice

P.S. Geen juicer? Geen probleem!
Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!

Deel desgewenst dit artikel