Energieshots Die Je Van De Eerste Hulp Houden

Hoewel personen jonger dan 24 jaar het grootste risico lijken te lopen, kan iedereen een negatieve reactie krijgen op een energiedrank. Het goede nieuws is dat er gezonde en natuurlijke alternatieven zijn voor commerciële energiedrankjes en de meer geconcentreerde energie shots die even effectief zijn in het stimuleren van energie zonder de gevaarlijke bijwerkingen.

De laatste jaren is een vertienvoudiging van het aantal ziekenhuisgerelateerde bezoeken aan spoedeisende hulp opgemerkt, veroorzaakt door het gebruik van energiedrank.

In 2015 bedroeg de verkoop van energiedrankjes in Amerika 2,8 miljard dollar en bereikte 3,4 miljard in 2019. In Nederland waren energiedranken in 2016 nog goed voor een omzet van €159,7 miljoen. Inmiddels is dat opgelopen naar €203,4 miljoen. Cijfers van IRI illustreren dat. En dat is opvallend gezien de maatregelen die getroffen zijn wat betreft de verkoop.

Bijwerkingen van het drinken van energiedrankjes en shots

Energiedranken worden veel gebruikt en door mensen van alle leeftijden. Veel energiedranken bevatten echter grote hoeveelheden cafeïne en suiker om die energie boost te geven. Hoewel cafeïne en suiker in kleine doses niet gevaarlijk zijn, kunnen ze aanzienlijke gezondheidsrisico’s opleveren als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

Energiedrankjes bevatten 21 tot 34 gram suiker per portie van 240ml, in de vorm van sucrose, glucose of zelfs fructose-glucosestroop. Het grote probleem doet zich voor wanneer gebruikers twee of drie energiedrankjes of 120 mg tot 180 mg suiker slikken, wat 4-6 keer de maximale dagelijkse aanbevolen inname is.

Sommige onderzoeken suggereren dat zelfs deze aanbevolen innamelimiet mogelijk te hoog is. Onderzoekers zeggen dat gezonde jonge volwassenen, die niet gewend zijn aan regelmatige cafeïne consumptie, een zorgwekkende stijging van de bloeddruk ervaren wanneer ze energiedrankjes consumeren.

In hun onderzoek gaven onderzoekers een blikje populaire energiedrank of placebodrank aan volwassenen van 19 tot 40 jaar. In elke groep werden 30 minuten na de consumptie van hun drank veranderingen in hartslag en bloeddruk opgemerkt. De resultaten werden ook vergeleken tussen deelnemers die het equivalent van één kopje koffie per dag dronken en degenen die meer dan één kopje koffie per dag dronken.

Het is niet verrassend dat degenen die de energiedrank consumeerden een duidelijke stijging van de bloeddruk ervoeren in vergelijking met de placebogroep. Dit is wat ons echt verbaasde: degenen die minder cafeïne consumeerden, hadden bijna het dubbele aan bloeddrukstijging in vergelijking met degenen die meer consumeerden dan het equivalent van cafeïne in een kopje koffie per dag

Energiedrankjes en shots kunnen ingrediënten bevatten zoals ginseng en guarana die, in combinatie met suiker, de impact van cafeïne kunnen versterken. Andere implicaties van chemische toevoegingen in energieschoten en dranken worden niet volledig begrepen, maar kunnen extra problemen veroorzaken.

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen die worden veroorzaakt door het drinken van energiedrankjes en shots:

 • Hoge hartslag
 • Spiertrillingen
 • Hoge bloeddruk
 • Slapeloosheid
 • Hartritmestoornissen
 • Nervositeit
 • Prikkelbaarheid
 • Aanvallen
 • Tandbederf
 • Hoofdpijn
 • Gewichtstoename

Allereerst: waarom ben je moe?

Voordat je een energiedrankje of shot neemt, in de hoop op een snelle boost, is het een goed idee om na te gaan waarom je vermoeid bent. Veel dingen kunnen vermoeidheid veroorzaken, waaronder chronische slapeloosheid, ziekte, gebrek aan vitamines, gebrek aan eiwitten en stress. Als je je uitgeput voelt en een gebrek aan energie hebt, is het absoluut noodzakelijk om de onderliggende reden voor je vermoeidheid aan te pakken, voordat je een “pleister”-oplossing zoekt.

Het niet eten van een goed uitgebalanceerd, volledig eetpatroon kan bijdragen aan vermoeidheid, evenals het te veel suiker of junkfood eten. Hoe ziet je eetpatroon eruit? Probeer meer fruit en groenten toe te voegen en zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt – of het nu gaat om plantaardige bronnen zoals bonen of vers gevangen vis of scharreldieren. Houd er rekening mee dat een met suiker en cafeïne beladen energiedrank geen vervanging is voor een gezond eetpatroon.

Hoe slaap je? Als je consequent minder dan 7 uur slaap per nacht krijgt, zal je lichaam beginnen te slijten en te vertragen. Zonder een goede nachtrust raakt je energietank leeg en schreeuwt je lichaam om rust. Probeer een goede slaaproutine te creëren waarbij je altijd op hetzelfde tijdstip naar bed gaat en opstaat. Maak slaap een prioriteit en je lichaam zal je belonen met consistente energie.

Ben je gestrest, angstig en voel je dat je geen controle meer hebt? Als dat zo is, stop dan en neem de tijd die nodig is om te evalueren waar de stress vandaan komt en formuleer een plan om met de stressoren in je leven om te gaan. Geweldige oplossingen zijn yoga, buiten wandelen in de frisse lucht, dagboek bijhouden, diepe ademhaling en lichaamsbeweging.

Natuurlijke energiedrankjes en shots

Zodra je de oorzaak van jouw energieverlies hebt geïdentificeerd en er mee aan de slag gaat zou je je beter moeten gaan voelen. Voor die dagen dat je een extra energieboost nodig hebt, wend je tot deze gezonde en natuurlijke alternatieven in plaats van gevaarlijke energiedrankjes en shots.

De warme boost

Deze drank is super gemakkelijk te maken en de citroen smaakt niet alleen geweldig, maar is ook alkaliserend, wat je lichaam helpt om een ​​gezond pH-niveau te behouden. De cayennepeper, die deze drank een kick geeft, verhoogt het energieniveau en biedt hartbescherming. Rauwe honing levert niet alleen snelle energie, maar zit ook vol waardevolle voedingsstoffen en zoete goedheid.

Ingrediënten

 • 1 kopje warm water
 • 1 schijfje citroen
 • 1 snufje cayennepeper
 • 1 theelepel rauwe honing

Pers de citroen uit en doe deze samen met de honing en cayennepeper in het water

Ochtend Banaan Eiwit Shake

Geniet van deze heerlijke shake voordat je de deur uitgaat voor je drukke dag. Het zit boordevol gezonde voedingsstoffen en eiwitten om je energie hoog te houden.

Ingrediënten

 • 1 rijpe banaan
 • 2 tl amandelboter
 • 1 schep weiproteïnepoeder
 • Een handvol boerenkool
 • ½ kopje yoghurt
 • 1 theelepel gemalen lijnzaad
 • 1 kopje amandelmelk

Mix en geniet!

Altijd energie-shot

Deze energie shot geeft je niet alleen een boost, maar het helpt ook de immuniteit te versterken. Drink deze shot wanneer je een verkoudheid of griep voelt opkomen of als je een opkikkertje nodig hebt.

Ingrediënten

 • 2-3cm stuk verse gember, schoongeschrobd
 • ½ kleine groene appel zonder zaadjes
 • 1 kopje verpakte biologische spinazieblaadjes
 • 1 grote citroen
 • Snufje cayennepeper

Snijd alle ingrediënten in stukjes en verwijder de citroenschil. Duw alles door de sapcentrifuge en drink het op!

Nu snap ik dat je niet altijd alle ingrediënten in huis hebt, misschien niet het geld hebt voor een goede slowjuicer, blender of sapcentrifuge of geen tijd of energie hebt om naar de supermarkt te gaan.

En jammer, maar toegegeven, zelfs een gezondheidsfreak zoals ik, kom er niet steeds toe om dagelijks te slowjuicen. Vandaar dat ik mijn avontuur begonnen ben om een kwalitatieve Organico Green Juice te laten produceren, zodat ik mij niet langer schuldig hoef te voelen wanneer ik geen tijd of zin heb om voor mezelf en mijn gezin een versgeperste green juice te maken. En, zelfs in mijn verse green juices en de 3 recepten van hierboven, voeg ik steeds een schepje Organico greens toe zodat mijn lichaam absoluut voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt om mijn lichaam te beschermen en te ontzuren.

Mocht je dus niet altijd tijd hebben om te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan ook eens een Organico TURBO Green Juice™.

Organico Turbo Green juice™ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals gember, tarwegras, spirulina, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer maakt dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris af zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat terugvinden in je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling kan betekenen.

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
Organico TURBO Green Juice

P.S. Geen juicer? Geen probleem!
Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!

Deel desgewenst dit artikel