Groente Chips: Een Gezond Snackalternatief?

Ik ben moeder. Dat betekent dat er altijd wel een kind is dat om iets te eten smeekt. Dat betekent dat mijn man en ik altijd op zoek zijn naar gezonde snacks.

Dus toen ik in de supermarkt een zak ‘groente chips’ zag, ben ik er sneller naar gelopen dan je “geef de dip door” kunt zeggen.

Ik bedoel, “groenten” in dezelfde titel als “chips”? Wie wil er nu niet iets dat op een aardappelchip lijkt, maar is geladen met de voedingswaarde van een groente?

Maar voordat ik de veelbelovend snackzak naar de kassa bracht, heb ik het ingrediënten- en voedingsetiket bekeken. En tsjonge, wat was ik teleurgesteld.

Groenten versus Aardappelen, de krachtmeting

Sommige van deze chips zijn gemaakt van echte groenten. Maar vergis je niet, ondanks de foto’s van wortelen, zoete aardappelen en spinazie op het etiket, zijn deze chips verre van een zak vol verse groenten.

Groenten – de echte – zitten boordevol vitaminen, mineralen, vezels en fytonutriënten (plantaardige chemicaliën die je gezond houden).

De groenten in groente-chips zijn daarentegen zo dun en worden zo bewerkt dat de meeste vitaminen, mineralen en fytonutriënten uit de eigenlijke groente zijn verdwenen.

En voedingsvezels … vergeet het maar. Je zou meer vezels krijgen door de zak te eten waarin ze komen!

Andere groente-chips zijn gemaakt met zulke kleine sporen van groenten dat je nauwelijks zou weten dat ze daar zijn. De hoofdingrediënten zijn maïsmeel, aardappelmeel, aardappelzetmeel en tomatenpuree …. Hmm, klinkt dat als iets wat je ooit hebt opgepikt op de markt?

Maar ze maken je tenminste niet dik, toch?

Op zijn minst, dacht ik, dat ik op deze groentechips kauwen me magerder zou maken. Omdat ze gemaakt zijn met groenten, zouden ze toch zeker minder calorieën en minder vet bevatten dan normale chips, toch?

Nee, vegetarische chips maken je niet magerder.

Ik heb het voedingsetiket van een populaire groente chip bekeken en vond het erg verontrustend. Zie hier: slechts één portie heeft 150 calorieën, 9 gram vet en 150 mg natrium. Niet veel beter dan chips, die 160 calorieën, 10 gram vet en 170 mg natrium per portie bevatten.

Voor zover de proteïnen, zoals hun aardappeltegenhangers, zijn de chips gemaakt met “groenten” in wezen verstoken van deze honger-in bedwanghoudende brandstof. Beide leveren ook dezelfde hoeveelheid koolhydraten – 15 tot 20 gram per portie – zonder de vezels die nodig zijn om snelle absorptie te voorkomen, waardoor jouw bloedsuikerspiegel kan stijgen.

En hoewel sommige verpakte groentenchips canola-, zonnebloem-, olijf- en andere gezonde oliën gebruiken in plaats van gedeeltelijk gehydrogeneerde olie – met schadelijke transvetten – leveren ze nog steeds lege calorieën zonder voedingswaarde … en, net als bij gewone verpakte aardappelchips, weet ik zeker dat je er niet enkel 1 kunt eten!

Een echte groente chip

Thuis ben ik met mijn man rond de tafel gaan zitten en we kwamen met een aantal fantastische recepten die ons de crunch van een chip geven met de goedheid van echte groenten. De basis is van toepassing op de meeste groenten: wassen en drogen, in plakjes snijden, mengen met een lepel bakolie (kies er een met een hoger rookpunt, zoals een olijfolie van hoge kwaliteit of koolzaadolie) en kruiden (probeer paprika, cayennepeper , citroenschil, knoflookzout, uipoeder, enz.), uitgespreid op een bakplaat en bak tot ze knapperig zijn.

Je kunt genieten van deze voedzame opties uit de oven, of bewaar ze een paar dagen in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.

Probeer deze recepten eens:

Gebakken boerenkool chips

Was en droog boerenkool tot ze droog zijn.
Met keukenscharen snijd je de blaadjes van de steel in stukjes.
Gooi in een kom met een scheutje olijfolie en een scheutje zout.
Verspreid op een bakplaat bekleed met bakpapier, in een enkele laag met de gekrulde kant naar beneden.
Bak op 180 graden tot de randen knapperig zijn (ongeveer 10-12 minuten).
Laat afkoelen en geniet.

Gebakken zoete aardappelchips

Was en droog zoete aardappel met de schil.
Snijd met een mandoline-slicer in dunne plakjes.
Giet in een kom met een scheutje canola-olie en voeg desgewenst een scheutje zout en peper toe.
Verspreid op een bakplaat bekleed met bakpapier, in een enkele laag.
Bak op 200 graden tot ze licht bruin en knapperig zijn (ongeveer 10 minuten).
Laat afkoelen en geniet.

Wortelchips

Was wortels en droog ze.
Schil dunne strips met een dunschiller.
Giet in een kom met een scheutje olijfolie en voeg desgewenst een scheutje zout en peper toe.
Verspreid op een bakplaat bekleed met bakpapier, in een enkele laag.
Bak op 180 graden tot ze licht bruin en knapperig zijn (ongeveer 10 minuten).
Laat afkoelen en geniet.

Het vonnis 

Blijf weg! Het zijn lege calorieën. Punt. Bovendien eet niemand slechts één portie, zodat je een natriumbom in je lichaam veroorzaakt. Probeer in plaats daarvan een of meer van de recepten die ik hierboven heb gegeven.

Wil je graag meer groenten eten, afgezien van eigengemaakte chips? Probeer dan eens een Organico TURBO Green Juice™.

Organico Turbo Green juice™ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals tarwegras, spirulina, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
Organico TURBO Green Juice
On a Mission for Nutrition

P.S. Geen juicer? Geen probleem!
Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!

Deel desgewenst dit artikel