Wat Moet Ik Eten Om Gezond Oud Te Worden?

Wat moet je eten om gezond oud te worden? Niemand ontsnapt aan het verouderingsproces, ook al kunnen we de tekenen een poosje verdoezelen met botox! Ouder worden gaat gepaard met een hele reeks van vaak heel uiteenlopende kwaaltjes en ziektes. Maar voeding heeft zoals bekend een invloed op onze gezondheid. Wat moeten we dan eten om langer in goede gezondheid te leven? Zijn er levensmiddelen waarmee we honderd jaar worden?

Look en olijfolie

We weten nu dat olijfolie goed is voor het hart- en vaatstelsel en dat de olie ook bescherming biedt tegen bepaalde vormen van kanker. Ook van look is uitvoerig aangetoond dat het een superproduct is. Het zit boordevol antioxidanten en die zijn heel nuttig om ouderdomsziekten te voorkomen. Zelf gekonfijte look maken is een goede manier om makkelijk look binnen te krijgen.

En het is heel eenvoudig: snij een of twee lookbollen grof (laat de tenen in hun velletje), doe ze in een kookpot, overgiet met olijfolie en laat 30 tot 40 minuten zachtjes pruttelen. Gier dan de volledige inhoud in een bokaal. Je kan de gekonfijte look ook gebruiken bij groenten, deegwaren, rijst, als garnituur bij een gebraad, bij vis uit de oven, enz.

Vis, veldsla en koolzaadolie

Wat hebben deze drie levensmiddelen gemeen? Ze bevatten allemaal veel omega 3. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren zijn heel goed voor onze gezondheid. Hoe meer onderzoek wetenschappers doen naar de werking ervan in ons lichaam, hoe meer positieve effecten ze ontdekken. De omega 3-vetzuren zijn dé ideale bescherming tegen aandoeningen die ons vanaf het veertigste levensjaar bedreigen.

Dat zijn niet alleen hart- en vaataandoeningen en kanker, maar ook artrose en zelfs alzheimer. Het is dus absoluut nodig dat we vis en vooral vette vis – die bevat het meest omega 3 – eten, zoals sardienen, makreel, witte tonijn en zalm. Zet ze minstens drie keer per week op het menu. Je zal dan tegelijk minder vlees en charcuterie eten. Die bevatten veel verzadigde vetten, gifstoffen en cholesterol en horen dus niet thuis bij de levensmiddelen die je op weg kunnen helpen om gezond oud te worden.

Veldsla kan je buiten het seizoen (herfst / winter) vervangen door groene slasoorten en spinazie, beide ook goede leveranciers van omega 3. Maak het klaar als een salade met een vinaigrette van koolzaadolie!

Groenten en fruit

We worden overstelpt door studies die aantonen dat een voeding waarin groenten en fruit in elke maaltijd rijkelijk aanwezig zijn prima bescherming biedt tegen hart- en vaataandoeningen en tegen kanker.

De kans dat we door een van deze aandoeningen getroffen worden, vergroot met ouder te worden. We moeten ons dus zo vroeg mogelijk beschermen! Uit talrijke onderzoeken blijkt ondertussen dat de meeste kankers voorkomen bij diegenen die hun gehele leven weinig aandacht besteed hebben aan het voldoende eten van groenten en fruit.

De best mogelijke preventie tegen kanker is veel groenten eten. Dit zal iedere dokter beamen. En dit bereik je natuurlijk ook alleen maar indien je dit een vaste, dagelijkse gezonde gewoonte maakt, gedurende jaren.

De huidige aanbeveling luidt: vijf porties fruit en groenten per dag. Dat komt ongeveer overeen met 300 gr. fruit en minstens 400 tot 500 gr. groenten. Het spreekwoord ” An apple a day, keeps the doctor away” bestaat immers niet voor niets. Voor veel mensen blijkt het echter een ‘opgave’ om iedere dag minstens een stuk fruit te eten. En je dient ook op te letten dat je voldoende variatie hebt in je fruitgebruik en je dient met bepaalde fruitsoorten wat voorzichtiger te zijn omwille van de suikers die het bevat. ( Het blijft immers suiker.)

Voor groenten lijkt de oplossing eenvoudiger. De makkelijkste manier is soep eten. Recepten zijn er bij de vleet. Maak de soep klaar in grote hoeveelheden en vries ze in. Of gebruik een ingevroren groentemengeling om tijd te winnen.  Op je bord zorg je dat de helft van je bord uit groenten bestaan zodat je toch minstens het minimale aan groenten binnenkrijgt iedere dag.

Want ook dit lijkt voor velen een echte opgave te zijn. We leven in een gehaaste maatschappij. Je maaltijd dient snel klaar te zijn of je warmt een voorbereidde maaltijd op waarin nauwelijks groenten zitten. Gevolg is dat het overgrote deel van de bevolking vandaag de dag, kinderen inbegrepen nog nauwelijks voldoende groenten en fruit eten. Hierdoor krijgt je lichaam niet de nodige antioxidanten binnen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat je lichaam en gezondheid nog jaren meegaan.

Slowjuicen is een andere manier om ervoor te zorgen dat je iedere dag voldoende antioxidanten en vitamines binnenkrijgt. Op deze manier kan je per dag makkelijk 2 à 3 kg groenten en fruit eten zonder dat je er erg in hebt. Super gezond maar je dient er wel wat voor over te hebben.

Volkorenbrood, water en een glaasje rode wijn

Volkorenbrood bevat veel vezels en die vertragen het verouderingsproces en verkleinen de kans op een vroege dood. Volkorenbrood levert trage koolhydraten. Die zijn nodig voor een evenwichtige voeding, en dat laatste is op elke leeftijd belangrijk. Je kan kiezen voor brood verrijkt met lijnzaad. Zo heb je weer een extra bron van omega 3!

Het belang van water spreekt voor zich. Als we niet genoeg vocht binnen krijgen, voelen we ons slecht. En naarmate we ouder worden, hebben we minder behoefte om te drinken. Een handig trucje om meer water te drinken is er gewoon voor zorgen dat je steeds een gevuld flesje water binnen handbereik hebt. Zonder dat je het echt beseft of jezelf dient te forceren, zal je merken dat je het flesje telkens leeg drinkt… Dus laat eventueel die verouderde schroom varen en geniet van je water en drink het gewoon uit de fles!

Een glas rode wijn is ook goed, want de beschermende werking van de polyfenolen en het resveratol in wijn is de voorbije jaren duidelijk aangetoond. Proost dus!

Chocolade!

Chocolade zit boordevol antioxidanten. Cacao bevat extra veel flavonoïden. Die zijn bekend om hun beschermende werking. Maar chocolade is ook – letterlijk – een genotsproduct. Het verschaft genot en die gewaarwording of dat gevoel is één van de voorwaarden voor een goede en gelukkige oude dag, ongeacht hoe dat gevoel wordt opgewekt.

Eet best wel donkere of ‘zwarte’ chocolade die minimaal 70% cacao bevat. Laat je niet verleiden door mooie verpakkingen maar controleer grondig dat de chocolade wel degelijk 70% pure cacao bevat. Indien je me kent van Het Mentale Dieet Plan, dan weet je dat ik een zwak heb voor chocolade. En, daar is dus niets mis mee, op voorwaarde dat je voor de donkere chocolade gaat.

Nu en dan een heerlijk stukje,…, zalig gewoon!

27 Groenten en Fruitsoorten in één glas

Stel je even voor dat je dagelijks in één glas meer dan 27 groenten en fruitsoorten binnenkrijgt in een concentratie die overeenkomt met 1 à 2 kilo verse rauwe groenten en fruit…?!

Dit is precies waarom ik mijn Organico Green juice avontuur begonnen ben om een kwalitatieve green juice te produceren die me dagelijks een heerlijk, super gezond extra ‘shot ‘ geeft aan noodzakelijke antioxidanten, vitamines en mineralen.

In Organico green juice vind je namelijk paprika, gember, broccoli, boerenkool, witte kool, bloemkool, spinazie, groene thee, framboos, banaan, kiwi, mango, pruimen, citroen, limoen, cranberry, ananas, appel, sinaasappel, roze grapefruit, kers, tarwegras, alfalfa, druivenpit, spirulina, chlorella, munt, kokos, acacia, acerola, druivenpit en gezonde probiotica terug. En dit alles in één glas.

LET OP: niet dat Organico Greens als een vervanging dient voor je dagelijkse groenten en fruit. Integendeel, het is voor mij een noodzakelijke en zeer praktische aanvulling op mijn dagelijkse porties groenten en fruit. Ik word namelijk ook een jaartje ouder en ’tram 5′ komt stilletjes dichter. Je dagelijkse groenten en fruit blijven belangrijk omdat je hierbij ook de vezels binnenkrijgt

Ondanks het feit dat ik enorm met voeding en gezondheid bezig ben, merk ik gewoon dat het er soms niet van komt om de minimale porties groenten en fruit binnen te krijgen. Wij eten veel buitenhuis, zijn vaak op reis en hoe je het ook draait of keert, om op restaurant voldoende groenten te krijgen blijft een struggle, zelfs al vraag je er telkens achter.

Slowjuicen vind ik heerlijk, alleen merk ik dat het er vaak niet van komt, wegens te druk, onderweg, op reis, etc. Niet dat ik er fier op ben, ik stel het gewoon vast.

Wanneer ik om me heen kijk…, wie kookt er nog iedere dag verse soep…, nee, niet die uit een pakje of blik?! Hoe lang is het geleden dat je bij vrienden of familie nog eens een bord voorgeschoteld kreeg dat voor de helft uit groenten bestond? Groenten zijn helaas stilletjes geëvolueerd naar een ‘garnituur’, een versiering van je bord.

En dit is COMPLEET VERKEERD.

Groenten zijn de ‘versiering’ van je lichaam. Ze zijn absoluut noodzakelijk om je binnen 10, 15 jaar nog gezond te voelen en dan niet het slachtoffer te zijn van één of andere ‘moderne maatschappelijke ziekte’, met alle gevolgen vandien.

Vandaar dat ik mij met Organico Green Juice niet langer schuldig hoef te voelen wanneer ik geen tijd of zin heb om voor mezelf en mijn gezin een versgeperste green juice te maken. En, zelfs in mijn verse green juice voeg ik steeds een schepje Organico greens toe zodat ons lichaam absoluut voldoende anti-oxidanten binnenkrijgt om het lichaam te ontzuren en te beschermen. Dit is voor ons gezin de beste preventieve bescherming die we ons zelf dagelijks kunnen geven.

Toen ik, een jaar of drie geleden, fanatiek begon te slowjuicen, merkten we de resultaten al vrij snel. Na enkele maanden iedere week minstens 5 tot 6 glazen green juice te drinken kwamen we tot de vaststelling dat we niet meer ziek werden, geen verkoudheid meer hadden, geen griepjes, geen dipjes, geen oorpijn etc.

Naast het feit dat je het gewoon begint te merken aan je huid, je nagels, je haren die zachter worden, je stoelgang die verbetert, de extra energie die je ervaart, of het dipje wanneer je het een paar dagen overslaat. Maar je dient er dus wel mee bezig te zijn, en daar wringt het schoentje, zelfs bij een ‘gezondheidsfreak’ zoals ik, af en toe.

Mocht je dus niet altijd tijd hebben om voldoende groenten en fruit te eten, te slowjuicen of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan ook eens een Organico TURBO Green Juice™.

Organico Turbo Green juice™ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals gember, tarwegras, spirulina, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer maakt dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris af zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat terugvinden in je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling kan betekenen.

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
Organico TURBO Green Juice

P.S. Geen juicer? Geen probleem!
Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!

Deel desgewenst dit artikel