5 Verrassende Voordelen Van Citrusvruchten

Citrusvruchten gaan veel verder dan enkel vitamine C. Citrus omvat een grote verscheidenheid aan fruit, met als populairste: grapefruit, sinaasappels, citroenen, limoenen en mandarijnen.

Het gebruik van dit smakelijke fruit tijdens het koude en griepseizoen is zeker een geweldige manier om je immuniteit te vergroten, maar laten we enkele van de andere verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van deze diamanten verkennen.

Citrus zit boordevol vezels

De meesten van ons krijgen niet genoeg vezels binnen. Vrouwen moeten streven naar ongeveer 25 gram vezels per dag binnen te krijgen en meer citrus eten is een geweldige manier om daar aan te voldoen. Een middelgrote sinaasappel biedt bijvoorbeeld 2,3 gram vezels en een mandarijn 1,6 gram.

Een ander voordeel is dat tweederde van de vezels in citrus oplosbaar is, waarvan is vastgesteld dat het het cholesterol verlaagt en de glucosespiegel reguleert. Onoplosbare vezels vormen de rest van de vezels in citrus, een geweldige bron voor het spijsverteringsstelsel om ons regelmatig naar het toilet te laten gaan.

Bovendien kan het kauwen op vezelrijk voedsel, zoals citrusvruchten, je helpen om je langer verzadigd te voelen. Dat maakt van citrusvruchten een geweldig tussendoortje voor gewichtsbeheersing en zelfs afvallen.

Citrus is goed voor je hart

De beschermende plantaardige stoffen die in citrus zitten, bekend als flavonoïden, helpen een gezond hart te bevorderen en beschermen tegen hartaandoeningen.

In een studie gepubliceerd in The Journal of Agricultural and Food Chemistry (1) werd gevonden dat patiënten die een bypass-operatie hadden ondergaan en anti-oxidantrijke rode grapefruit hadden gebruikt, het “slechte” of LDL-cholesterol en de triglycerideniveaus hadden verlaagd. In een Japanse studie (2) werd vastgesteld dat mensen die meer citrusvruchten consumeerden, zowel hartaandoeningen als beroertes hadden. Uit een onderzoek van 2017 (3) bleek dat grapefruit verband hield met een daling van de systolische bloeddruk.

Let op: als je statines gebruikt om jouw cholesterol te verlagen, is het onverstandig om grapefruit te consumeren. Grapefruit kan deze medicijnen verstoren.

Citrusvruchten kunnen het risico op nierstenen verminderen

Nierstenen worden vaak gevormd wanneer jouw urine super geconcentreerd is of wanneer je een hoog gehalte aan steenvormende mineralen in jouw urine hebt. Er is ook een type niersteen dat ontstaat wanneer het citraatgehalte in de urine laag is.

Verschillende groenten en fruit, vooral citrusvruchten, kunnen het citraatgehalte in jouw urine verhogen, waardoor het risico op nierstenen wordt verkleind (4). Nierstenen komen vaker voor bij mensen die minder citrusvruchten eten.

Het eten van citrusvruchten kan je hersenen beschermen

De flavonoïden in citrusvruchten hebben een ontstekingsremmende werking op het lichaam. Neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en Parkinson, worden gedeeltelijk versterkt door chronische ontstekingen.

De flavonoïden in citrusvruchten kunnen tegen de trapsgewijze gebeurtenissen helpen beschermen die ertoe kunnen leiden dat het zenuwstelsel achteruitgaat. Uit dierstudies (5) bleken twee specifieke flavonoïden, hesperidine en apigenine, hersencellen te beschermen en de hersenfunctie te verhogen.

Bovendien hebben humane studies (6) bij oudere volwassenen veelbelovend resultaat aangetoond van citrusvruchten en het verhogen van de hersenfunctie.

Citrusvruchten kunnen beschermen tegen kanker

Citrusvruchten zijn op grote schaal onderzocht vanwege hun kankerbeschermende voordelen. In een aantal onderzoeken (7) is een verband gevonden tussen de consumptie van ctrusvruchten en een verminderd risico op bepaalde vormen van kanker.

Een studie (8) toonde aan dat mensen die dagelijks grapefruit consumeerden of een portie grapefruitsap dronken, een verlaagd risico op longkanker hadden. Aanvullende studies hebben aangetoond dat het eten van citrusvruchten ook kan beschermen tegen alvleesklier-, maag-, borst- en slokdarmkanker.

Er wordt aangenomen dat de flavonoïden in citrusvruchten kunnen worden gebruikt als antioxidanten, waardoor de expressie van genen die verantwoordelijk zijn voor degeneratieve aandoeningen zoals kanker, wordt geblokkeerd. Er zijn ook aanwijzingen dat citrusvruchten kanker kunnen helpen bestrijden door de vorming van nieuwe kanker te blokkeren en kankerverwekkende stoffen te deactiveren.

Waar je op moet letten bij het consumeren van citrusvruchten

Als je overweegt meer citrusvruchten aan jouw eetpatroon toe te voegen, is het belangrijk om dit op de juiste en meest gunstige manier te doen. Iets dat mensen misschien verwarren, is dat het drinken van citrussap dezelfde voordelen biedt als het eten van de hele vrucht.

Helaas, wanneer je vruchtensap consumeert, drink je vaak toegevoegde suiker en mis je het vezelvoordeel dat de hele vrucht biedt. Zonder twijfel is het veel gezonder om heel fruit te consumeren in plaats van alleen sap. Het consumeren van calorierijk sap met hogere calorieën vertaalt zich in meer calorieën en kan bijdragen aan gewichtstoename. Als je grote hoeveelheden fruitsuiker (fructose) consumeert, wordt het snel in de bloedbaan opgenomen en in de lever afgezet.

Als de lever wordt overladen met fructose, wordt het extra in vet omgezet, wat na verloop van tijd kan leiden tot leververvetting en andere gezondheidsproblemen.

Als je bepaalde medicijnen gebruikt, moet je je bewust zijn van de impact die het eten van grapefruit of het drinken van grapefruitsap kan hebben. In je darmen zit een enzym dat de opname van bepaalde medicijnen vermindert. Een chemische stof in grapefruit – furanocoumarin, bindt zich aan het enzym en remt de goede werking ervan.

Hierdoor neemt het lichaam meer medicatie op dan het zou moeten. Deze chemische stof wordt ook aangetroffen in tangelo’s en Sevilla-sinaasappels die worden gebruikt om marmelade te maken.

Verschillende vrij verkrijgbare en voorgeschreven medicijnen kunnen worden beïnvloed, waaronder:

  • Sommige statines voor een verhoogd cholesterol, waaronder Lipitor en Zocor.
  • Sommige calciumantagonisten voor hoge bloeddruk, waaronder Pendil en Procardia
  • Sommige benzodiazepines, waaronder Halcion, Versed en Valium.
  • Andere medicijnen, waaronder Allegra, Zoloft en Buspar.

Geniet van alle voordelen die citrusvruchten te bieden hebben en neem contact op met jouw arts als je je zorgen maakt over eventuele medicijnen die je gebruikt.

Optimale Gezondheid!

Mocht je echter niet altijd tijd hebben om zelf te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan eens een Organico TURBO Green Juice™.

Organico Turbo Green juice™ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals gember, tarwegras, spirulina, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer maakt dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris af zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat terugvinden in je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling kan betekenen.

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja CallensOrganico TURBO Green Juice

P.S. Geen juicer? Geen probleem!Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.Probeer het vandaag!

Deel desgewenst dit artikel

Referenties
1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16506849
2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899405/
3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25880021
4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26150027
5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27706034
6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5009163/
7) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1541-4337.2012.00201.x
8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11078758