Wat Is De Functie Van Voeding Bij Reuma?

 

De kans is vrij groot dat je iemand kent met reuma of artrose. Of je hebt zelf reuma. Bijna 2 miljoen mensen hebben namelijk een bepaalde vorm van reuma. Een gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, en zeker voor mensen met een reumatische aandoening.

Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Bijna 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen. Veel mensen denken dat alleen oude mensen reuma kunnen krijgen. Dat is niet zo: 61% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen.

Soorten reuma

Reuma is onderverdeeld in drie soorten:

1. Ontstekingsreuma

Hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen.

2. Artrose

Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten. Ongeveer 1,1 miljoen mensen hebben artrose in een of meerdere gewrichten.

3. Wekedelen-reuma

Hieronder vallen aandoeningen aan onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten.

Sommige mensen hebben meerdere vormen van reuma.

Klachten bij reuma

De meeste mensen met reuma hebben last van pijn en stijfheid in gewrichten of spieren en vermoeidheid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en dat kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Reuma is grillig. Klachten kunnen een tijdje weg zijn en ineens weer de kop opsteken.

Reuma en voeding

Er is al veel onderzoek gedaan naar de link tussen voeding en reumatoïde artritis. Zo werd de invloed van bepaalde diëten, zoals vegetarisme en vasten, onder de loep genomen. Het effect van bepaalde vetten, antioxidanten, vitaminen en mineralen onder de vorm van supplementen werden ook al onderzocht. Hieruit vloeien wisselende resultaten voort.

Ondanks de groeiende wetenschappelijke interesse in de rol van voeding bij reumatoïde artritis, kan op basis van de recentste onderzoeksresultaten geen specifiek dieet worden aanbevolen.

Echter, uit al deze onderzoeksresultaten blijkt wel dat een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon bij reumatoïde artritis van belang is en dat er nadruk gelegd kan worden op bepaalde voedingsmiddelen.

Kies voor goede vetten

Het lichaam heeft vetten nodig maar niet alle vetten zijn even gezond. Veel bewerkte producten zoals koekjes, crackers en gebak bevatten transvetten. Het is beter om deze te vermijden. Omega 3-vetzuren zijn goede vetten en die kun je vinden in vette vis zoals zalm, haring, sardines en makreel. Er zijn beperkte aanwijzingen dat visvetzuren een licht ontstekingsremmend effect hebben, alhoewel in hoge doseringen.

Toch is het belangrijk om 2 keer per week (vette) vis te eten. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen per dag 450 mg visvetzuren. Dat staat gelijk aan het 2 keer per week eten van vis, waarvan minimaal een keer vette vis.

Groenten, groenten en nog eens groenten

Groenten en fruit zijn een perfecte bron van vezels, vitaminen en mineralen. Het is voor de zuur-basen balans heel belangrijk dat je genoeg groenten eet.

Naast dat groenten basisch werken, bevatten ze ook heel veel vitaminen en mineralen, die de werking van je organen ondersteunen. Ook zijn vooral de groene groenten rijk aan het mineraal magnesium. Magnesium speelt een rol in wel 200 processen in het lichaam.

De minimale aanbeveling voor groenten is 300g per dag. Heb je veel last van reuma of artrose kan je best veel meer groenten consumeren.

Slow juicen is een goede manier om dagelijks 3 à 4 kilo extra groenten en fruit(beperkt) toe te voegen aan je voedingspatroon. Je vindt hier op de blog talrijke heerlijke green juice recepten of je kan de Alpha Detox Gids met 22 heerlijke green juice recepten op deze pagina opslaan.

Probeer om dagelijks minstens een glas green juice te maken uit 3 tot 5 kilo verse groenten. Heb je meer sap dan voor een glas. Prima! Dan drink je dit later op de dag. (vers geperste green juice sowieso best binnen de dag consumeren om zo ook het maximum nutriënten op te kunnen nemen).

Gebruik kurkuma

Reumapatiënten zouden baat kunnen hebben bij kurkuma omdat het de gewrichtspijn op een natuurlijke manier zou verminderen. De werkzame stoffen van kurkuma worden het beste opgenomen als ze samen met zwarte peper worden ingenomen.

Helaas zal enkel het gebruik van kurkuma in de keuken niet veel soelaas brengen wanneer je last hebt van reuma of artrose.

De werkzame stof, curcumine, komt immers maar 5 tot 8% voor in de gewone geelwortel. Je zou dus al snel 10 kilo of meer geelwortel moeten consumeren om het helende effect voor reuma gewaar te worden. (Meer informatie in dit artikel)

Zorg voor voldoende vitamine D

Vitamine D is niet alleen belangrijk om osteoporose te voorkomen. Het vermoeden bestaat tegenwoordig dat vitamine D een gunstige werking heeft bij ontstekingsreuma. De effectiviteit hiervan is echter nog onvoldoende bewezen.

Voeding die je beter kunt vermijden

Er zijn ook voedingsmiddelen die een reumapatiënt beter kan vermijden. In de natuurgeneeskunde is men er van overtuigd dat reuma wordt verergerd door zuurvormende voedingsmiddelen.

Dit zijn vaak geen ‘zure’ voedingsmiddelen maar voedingsmiddelen die pas na vertering als zuurrest achterblijft in ons lichaam. Deze zuurresten kunnen alleen worden uitgescheiden en worden vaak opgeslagen in ons vetweefsel.

Ook ‘zwerven’ ze vaak rond in ons lichaam en kunnen op bepaalde voorkeursplaatsen, ontstekingsreacties veroorzaken.

In het algemeen zeggen ze dat alles wat gebakken, gefrituurd of bewerkt is, zuurvormend is.

Vermijd verder onder andere rood vlees en paddenstoelen. Drink alcohol met mate. Bij overmatig alcoholgebruik kunnen de klachten als gevolg van een reumatische ziekte namelijk verergeren.

Weet je van jezelf dat je onvoldoende groenten eet, heb je niet altijd tijd hebben om te slow juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan eens een Organico TURBO Green Juice™.

Eén glas Organico greens komt, qua voedingsstoffen en mineralen, overeen met ongeveer 3 à 4 kilo verse groenten. Ideaal dus, naast je normale dagelijkse portie groenten  wanneer je last hebt van reuma of artrose. En sowieso een supergezonde dagelijkse gewoonte die je niet meer dan 30 seconden tijd kost.

Organico Turbo Green juice™ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals tarwegras, spirulina, chorella, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
Organico TURBO Green Juice

P.S. Geen juicer? Geen probleem!
Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!

Deel desgewenst dit artikel