Gestresst? Kun Je Niet Slapen? Hier Zijn 6 Essentiële Tips Om Je Leven In Balans Te Brengen!

We kennen het allemaal wel: je hebt het ontzettend druk op je werk en draait overuren. Het lijkt wel alsof het enige wat je doet werken en slapen is.

Ook ben je thuis druk, met je gezin en sociale verplichtingen. Zonder een stevige basis kun je je al snel uit evenwicht voelen.

Cortisol speelt een hele grote rol in dit proces. De meesten van ons kennen cortisol als stresshormoon. Maar wist je dat cortisol, samen met adrenaline, een van de belangrijkste stressresponschemicaliën is die door de bijnieren wordt geproduceerd? Dit stofje is verantwoordelijk voor een goede gezondheid en goede communicatie tussen elke cel in je lichaam.

Als je balans hebt in je leven qua werk en sociale activiteiten, dan is het cortisolniveau in je lichaam op een gezond peil en functioneert het naar behoren.

Je hebt dan ’s ochtends een hoog cortisalgehalte in je bloed zodat je de energie hebt om je dag te beginnen. Ook is het op dat moment het hoogste zodat je minder risico loopt op ontstekingen in je lichaam, en dat je immuunrespons effectief is.

Net voordat je naar bed gaat hoort je cortisolniveau het laagste te zijn. Hierdoor kun je ontspannen en tot rust komen, zodat je in slaap kan vallen en je lichaam zich kan herstellen.

Maar als deze “diurnale cyclus” uit balans is, kun je allerlei klachten ondervinden. Bijvoorbeeld:

Slaapproblemen (slapeloosheid, ’s nachts wakker worden, ’s ochtends moe wakker worden)
Hormonen uit balans
Angst en depressie
Problemen met bloedsuiker en metabolische problemen
Problemen met je gewicht
Minder vermogen qua geheugen, focus en wilskracht
Onbalans van het immuunsysteem, wat leidt tot meer frequente infecties, oude virussen die weer de kop opsteken, allergieën, ontstekingen en zelfs auto-immuunziektes

In feite kunnen de meeste langdurige chronische gezondheidsproblemen worden terug gevoerd op storingen in het natuurlijke cortisolpatroon. Gezondheidskwesties zoals obesitas, diabetes, spijsverteringsproblemen en zelfs kanker zijn gekoppeld aan storingen in het cortisolritme.

Als je je al enige tijd uit balans voelt, zowel geestelijk als lichamelijk, dan is de kans groot dat je cortisolgehalte uit balans is.

Het goede nieuws is dat je je cortisolritme en -balans kan herstellen, waardoor je je aanzienlijk beter zult gaan voelen.

Je hebt hier geen rare voedingsmiddelen voor nodig, of strenge dieetplannen, supplementen of trainingsregimes.

Je cortisolritme herstellen is eigenlijk heel eenvoudig. Maar het vereist wel inzet en focus.

6 eenvoudige stappen om je cortisolritme en adrenaline-stressresponse te resetten:

# 1. Reset je slaappatroon

Slapen is de ultieme pauze die je nodig hebt aan het einde van elke dag. Het is onmogelijk om je interne klok te herstellen zonder hoogwaardige slaap en zonder voldoende slaap.

Cortisol regelt de productie van het hormoon melatonine, dat niet alleen belangrijk is voor nachtrust, maar ook voor ontgifting en immuniteit.

Een verhoogd cortisolgehalte onderdrukt de productie van het hormoon melatonine, waardoor je eerder kans loopt op slaapproblemen. Maar: je loopt ook risico op andere gezondheidsklachten, variërend van diabetes tot dementie en kanker.

Als je slaapritme is verstoord, worden andere lichamelijke symptomen verergert. Je krijgt bijvoorbeeld meer behoefte aan suiker en koolhydraten, je hebt minder energie en je focus en immuunsysteem hebben ook te lijden.

Hoeveel slaap heb je nodig?

Je hebt minimaal 7 uur kwalitatieve nachtrust nodig om je cortisolritme te resetten.

Is een ritme in naar bed gaan en opstaan belangrijk?

Absoluut! Probeer regelmaat aan te brengen in je gewoontes. Probeer rond 07:00 uur wakker te worden en rond 10:00 en 11:00 uur naar bed te gaan.

Hoe kun je makkelijker in slaap vallen?

Een van de grootste verstoorders van een goede nachtrust zijn elektrische apparaten, zoals een smartphone, Kindle, tv of iPad.

Probeer een uur voordat je naar bed gaat geen elektrische apparaten meer te gebruiken. Lees een echt papieren boek, neem een warm bad, mediteer of heb seks voordat je gaat slapen. Het zal je nachtrust ten goede komen.

Wat kun je doen als je ’s nachts werkt?

Dit blijft een uitdaging, omdat ’s nachts werken een echte belasting is voor je lichaam. Maar er zijn een paar dingen die je kunt doen:

Probeer extra te slapen voordat je nachtdienst begint.

Eet goed tijdens je werk. Vermijd ongezonde calorieën en kies voor onbewerkte producten. Eet goed op de baan.

Stap als je thuis komt niet gelijk in bed, maar geef je lichaam en geest tijd om te ontspannen.

# 2. Volg het licht

Wist je dat dag- en nachtlicht je cortisolgehalte direct beïnvloeden? Doe er je voordeel mee!

Laat ’s ochtends daglicht of zonlicht in je ogen schijnen. Hierdoor zal je cortisolcyclus resetten naar de dagstand, waardoor je de hele dag door energie, een goed humeur en focus hebt.

Als je ’s ochtends geen daglicht hebt of als je nachtdiensten werkt, dan kun je lichttherapie proberen. Probeer overdag zo veel mogelijk bij een raam te zitten en gebruik ’s avonds geen elektrische apparaten meer.

# 3. Eet de juiste voedingsmiddelen, op de juiste tijdstip

Ik heb aan den lijve ondervonden dat ik baat had bij het eten van kleine porties gezonde koolhydraten maximaal 3 tot 5 uur voordat ik ging slapen.

Gezonde koolhydraten zijn bijvoorbeeld:

  • Bruine rijst of quinoa
  • Zoete aardappels
  • Winterpompoen
  • Aardappelen (gebakken of geroosterd)

# 4. Reset je lichaam en geest na je werk en voor je avondeten

Ontspannen na een lange werkdag is cruciaal als je een gezond cortisolniveau en betere nachtrust wil.

Maak er een gewoonte van om na je werk bewust 15 minuten te ontspannen met iets wat je leuk vindt. Bijvoorbeeld:

  • Een stevige wandeling
  • Een yogasessie
  • Spelen met je kinderen of huisdieren

# 5. Vermijd cafeïne en alcohol later op de dag

Een heerlijke kop koffie doet een mens goed. Maar caffeine (en dat zit ook in groene thee, chai en chocolade) kan je ’s nachts op houden. Maak er een gewoonte van om na 12:00 uur ’s middags geen caffeine meer te drinken.

Een glas wijn of een koud biertje is heerlijk na het werk, maar het kan wel je nachtrust verstoren. Als je alcohol kunt laten staan (of in ieder geval verminderen), dan zul je zien dat je ’s nachts beter slaapt en dat je ’s ochtends frisser opstaat.

Als je cortisolniveau uit balans is, kun je van tal van dingen last krijgen, zoals slaapproblemen, angst en gewichtsproblemen.

Het goede nieuws is dat je de onbalans in je cortisolgehalte kunt herstellen door een paar simpele tips toe te passen.

# 6. Eet “schone” voeding

Het eten van verse, rauwe groenten ondersteunt je lichaam en biedt het tal van anti-oxidanten. Daarbij heeft de chlorofyl die in bladgroenten aanwezig is een preventieve en helende werking.

Chronische ontstekingen in het lichaam hebben een negatieve invloed op het cortisolniveau in je lichaam. Ook zorgen bewerkte producten met veel suikers, slechte vetten en tal van toegevoegde stoffen voor een hoger cortisolgehalte.

Door schone voeding te eten (groenten en fruit) stimuleer je je lichaam om de cortisolcyclus te resetten.

Helaas is het voor de meeste mensen niet haalbaar om dagelijks 2 tot 3 kg verse, rauwe groenten te eten. Je hebt er gewoon de tijd niet voor, en het smaakt niet.

Daarom is slowjuicen en het drinken van verse green juices het ideale middel om alle nutriënten in één glas binnen te krijgen, waarvoor je makkelijk 1 tot 2 kilo groenten gebruikt, afhankelijk van welke soorten je verwerkt in je green juice.

Regelmatig slowjuicen en genieten van green juices is één van de gezondste gewoonten die jij jezelf kado kan geven.

Heb je het idee dat je toch nog wel een beetje hulp kunt gebruiken? Organico greens is een zeer gezond voedingssupplement dat dagelijkse mentale en fysieke vermoeidheid tegen gaat, en dat het cortisolniveau kan helpen herstellen.

Mocht je dus niet altijd tijd hebben om zelf te juicen, of zie je op tegen de boodschappen of afwas, probeer dan eens een Organico TURBO Green Juice™.

Organico Turbo Green juice™ bestaat immers uit maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, aangevuld met 11 Superfoods zoals tarwegras, spirulina, chorella, citroen, munt, groene thee etc.

En dit in een uitzonderlijk hoge concentratie.

Dit maakt dit drankje op zich ettelijke malen voedzamer dan gelijk welk juice recept dat je zou klaarmaken.

En het smaakt bovendien nog lekker zoet-fris zodat je zou twijfelen dat je wel een gezonde juice aan het drinken bent wanneer je het niet al zou weten.

Hier vind je meer informatie over wat je verder nog meer gaat beleven met je Organico Turbo Green juice en wat het voor je gezondheid en stofwisseling betekent…

Geniet ervan!

Vitale groetjes,

Onthoud, we doen dit samen.

Katja Callens
Organico TURBO Green Juice

P.S. Geen juicer? Geen probleem!
Organico Turbo Green juice is een vernuftig samenstelling van maar liefst 27 verschillende groenten- en fruitsoorten, in combinatie met 11 superfoods waaronder tarwegras, spirulina, citroen, munt, druivenpit, groene thee en meer. Ik heb deze greens ontwikkeld voor drukke vrouwen (zoals ik) en mannen die op zoek zijn naar een manier om hun gezondheid een boost te geven en hun lifestyle te behouden zonder te veel tijd of geld te spenderen in de keuken.
Probeer het vandaag!

Deel desgewenst dit artikel